Хути дроновима напали више саудијских циљева, међу њима и једна од највећих рафинерија нафте на свету

Јеменски побуњеници Хути саопштили су да су извршили нападе дроновима на погоне компаније "Сауди Арамко", преноси "Блумберг".

Представник шиитског огранка Хути Хахија Сареа потврдио је на свом Твитер налогу да су на мети напада били и "осетљиви војни циљеви" у градовима Камис Мушаит и Џанзан на југу Саудијске Арабије.

Хути су у недељу увече и у понедељак ујутро експлозивним беспилотним летелицама напали више саудијских циљева међу којима су била и постројења Саудијске Арабије за производњу нафте у источном нафтном терминалу Јубаил у Џеди, известила је телевизија Ал Масирах.

Из седишта коалиције коју предводи Саудијска Арабија саопштено је да су пресрели и уништили шест наоружаних дронова које су лансирали Хути, док је саудијска државна телевизија Екхбариа саопштила је да је војска пресрела неколико наоружаних беспилотних летелица и најмање једну балистичку ракету лансирану према подручју Јизана.

Из рафинерије "Арамко" су, на молбу Ројтерса, да прокоментаришу саопштење Хутија одговорили да ће то учинити чим се укаже прва прилика.

Саудијска страна, за сада, није потврдила ове наводе, а из рафинерије "Арамко" нису још одговорили, на молбу да прокоментаришу саопштење шиитског огранка Хути. 

Јубаил, удаљен око сат времена вожње северно од седишта компаније "Арамко" у Дахрану, велико је индустријско средиште компаније, у коме се налази неколико рафинерија и хемијских предузећа.

У граду на обали Перзијског залива смештена је једна од највећих рафинерија компаније "Арамко", заједничко предузеће са француском компанијом "Тотал СА" која дневно може да преради више од 400.000 барела сирове нафте.

У Џеди, "Арамко" има складиште горива за снабдевање локалних купаца након затварања тамошње рафинерије 2017. Складиште су ове године већ погодили Хути.

Хути се боре против владе Јемена коју су признале Уједињене нације од 2014. Коалиција предвођена Саудијском Арабијом интервенисала је следеће године на страни владе. УН су сукоб - у којем су страдале десетине хиљада људи - назвали најгором светском хуманитарном кризом.

Саудијска Арабија, која је прошлог месеца предложила прекид ватре, тражи већу помоћ САД у одбрани својих нафтних постројења, известио је Блумберг .

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво