"Када умрем, стрпај ме у ровер и вози у Виндзор", краљица испунила жељу принца Филипа

Уједињено Краљевство и Комонвелт настављају да се емотивно опраштају од војводе од Единбурга, принца Филипа који је 9. априла преминуо у 100. години.

Народ наставља да оставља цвеће и изјаве саучешћа, упућене, пре свега краљици Елизабети Другој, али и осталим члановима краљевске породице.

У ударном недељном политичком програму Би-Би-Сијевог новинара Ендрјуа Мара, бивши премијер сер Џон Мејџор оценио је да је краљевски пар толико дуго служио народима Уједињеног Краљевства и Комонвелта да је време да се "сви одуже краљици и пруже јој подршку у тренутку када је остала без супруга", који јој је преко 73 године био непрекидан ослонац.

У сличном тону изјаву је да и краљичин средњи син принц Ендрју.

Пошто је обишао мајку у Виндзорском замку, принц Ендрју, који се у јавности појавио први пут од катастрофалног интервјуа о свом пријатељству са педофилом Џефријем Епстином, рекао је медијима да је смрт супруга оставила "огромну празнину" у животу деведесетпетогодишње британске краљице.

Војвода од Јорка сматра да народ толико емотивно реагује на смрт принца Филипа, јер је за њу он био "деда нације".

Он појашњава да је принц Филип не само, као херој британске ратне морнарице у Другом светском рату, симбол великог отпора нацизму, већ је, у доба пандемије, његова смрт свакога подсетила на најближе, које смо за последњих годину дана изгубили.

Принц Ендрју је са млађим братом, принцом Едвардом и његовом породицом молио у краљевској капели Свих светих у краљевској ложи у Виндзору.

"Као да га је неко узео за руку и нежно одвео" 

Грофица од Весекса, супруга принца Едварда, описала је медијима последње тренутке живота принца Филипа.

"Као да га је неко узео за руку и нежно одвео. Веома мирно, а то је највише што било коме можемо да пожелимо, зар не? Мислим да је лакше онима, који оду него људима које за собом остављају", рекла је грофица од Весекса.

Принц Едвард истиче да смрћу принца Филипа нису погођени само чланови породице, већ и сви запослени на краљевским имањима о којима је војвода од Единбурга бринуо толике деценије.

Саопштењем се огласила и једина кћерка британског краљевског пара, принцеза Ана оценивши да је "било немогуће припремити се за очеву смрт".

"Мој отац је био мој учитељ, моја подршка и мој критичар, али изнад свега пример како се живот добро проживи у служби слободно датој. То је оно што желим да следим", наглашава кћерка принца Филипа.

Принц Чарлс ће одржати опроштајни говор на сахрани 

Престолонаследник, принц од Велса, Чарлс први се јавно опростио од оца.

Најављено је да ће управо он одржати опроштајни говор на сахрани војводе од Единбурга 17. априла.

Недељна служба у Кантерберијској катедрали претворена је у помен принцу Филипу, коме је, уз мере социјалног дистанцирања, присуствовало 120 особа, док га је путем Интернета уживо пратило 5.000 грађана.

У беседи после помена поглавар Англиканске цркве, кантерберијски надбискуп Џастин Велби истакао је да је војвода од Единбурга "био изузетно спреман да се носи са сваким животним изазовом, да следи свој позив без увијања, да тражи пуно значење свега, да испитује и промишља, верује и моли се".

Црквена звона широм Уједињеног Краљевства настављају да се оглашавају.

Умрлице са ликом војводе од Единбурга истакнуте су испред сваке радње са порукама запослених.

Од принца се опраштају и спортисти и уметници 

Црни флор носили су сви џокеји у трци за Велику награду Енглеске у знак сећања на великог играча пола и љубитеља коњичких спортова војводе од Единбурга.

У Ројал Алберт Холу годишња додела награда британске академије за филм и телевизију - БАФТА почела је сећањем на принца Филипа, који је, као пасионирани фотограф и сниматељ, био на њеном челу од 1959. до 1966. године.

Дани жалости трајаће све до суботе 17. априла када ће принц Филип бити сахрањен у Виндзорском замку у присуству само тридесет чланова породице колико је дозвољено по новим правилима заштите од пандемије ковида 19, која ступају на снагу у понедељак 12. априла.

Чланови краљевске породице биће у жалости две недеље.

"Када умрем, стрпај ме у ровер и вози у Виндзор" 

Британски премијер Борис Џонсон одрекао се свог протоколарног места на сахрани како би јој присуствовало што више чланова породице Виндзор, саопштава улица Даунинг број 10.

Ковчег са телом принца Филипа биће вожен на последње почивалиште "ровером", који је принц Филип сам саставио.

Тиме је краљица испунила његову жељу, која је гласила: "Када умрем, стрпај ме у 'ровер' и вози у Виндзор."

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара