Акција специјалаца у Црвеном мору, Израелци минирали ирански брод

Ирански брод "Савиз", који је укотвљен у Црвеном мору, оштећен је пошто је експлодирала мина прикачена за труп пловила, јављају ирански медији. Техеран за ову диверзију оптужује Израел. Њујорк тајмс: Израелци потврдили да су напали брод.

Рат у сенци, како често називају вишедеценијски сукоб Ирана и Израела, преселио се у уторак на море, пошто су израелски специјалци мином оштетили брод Револуционарне гарде.

Власти у Техерану тврде да у овом инциденту није било повређених, те да је "Савиз" тек лакше оштећен. Нема независне потврде ових информација, али су се недуго посла напада појавиле фотографије на којима се види како се изнад иранског брода вије дим.

Намена брода који је већ дуже укотвљен у Црвеном мору, такође, није сасвим јасна. "Савиз" је, судећи према важећој документацији, теретни брод, али га је Револуционарна гарда упутила у Црвено море због "борбе против пирата".

Иранска агенција Тасним је навела да је брод оштећен мином прикаченом за труп.

Израелске власти нису коментарисале овај инцидент, али Њујорк тајмс, позивајући се на америчке изворе, тврди да су Израелци сат и по после напада јавили Вашингтону да су то учиниле њихове снаге.

у последње две године, Израел је у неколико наврата нападао бродове који су превозили иранску нафту или допремали оружје у Иран. Техеран је такође у неколико наврата гађао израелске бродове, последњи пут пре недељу дана у Арапском мору.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво