Читај ми!

Напад на затвор у Нигерији, побегло више од 1.800 затвореника

Више од 1.800 затвореника побегло је из затвора у граду Овери, на југоистоку Нигерије, након напада наоружаних мушкараца који су носили бацаче ракета, митраљезе, експлозиве и пушке, саопштили су званичници затвора.

Напад на затвор почео је јуче ујутру око 2.00 часа по локалном времену у граду Овери, у покрајини Имо. 

"Напад је трајао два сата, а 1.844 затвореника побегло је из затвора. Нападачи су користили машинке, зоље и импровизоване експлозивне направе како би присилно отворили капију", рекао је портпарол затвора.

Засад нико није преузео одговорност за напад на затвор, али нигеријска полиција је навела да верује да иза напада стоји забрањена сепаратистичка група народа Бијафре (ИПОБ).

"Прелиминарна истрага показала је да иза напада стоје припадници сепаратистичке групе народа Бијафре", рекао је Франк Мба, портпарол нигеријске полиције.

Ту информацију у телефонском разговору за Ројтерс, демантовао је портпарол Бијафре. 

"Нисмо учествовали у нападу на затвор у граду Овери. Ми не нападамо затворске установе", рекао је портпарол. 

Сецесионистички покрет на југоистоку земље један је од неколико озбиљних безбедносних изазова са којима је суочен председник Мухамаду Бухари, укључујући побуну исламиста на североистоку која траје 10 година, мноштво отмица из школа на северозападу и пиратерију у Гвинејском заливу.