Нове "невоље" у Белфасту – демонстранти напали полицију Молотовљевим коктелима и каменицама

Маскирани демонстранти запалили су аутомобиле и бацали Молотовљеве коктеле на полицијска возила током протеста протеклог викенда у Белфасту. Они се противе трговинским баријерама које су уведене између Северне Ирске и остатка Велике Британије, које су настале као последица Брегзита.

Немири су се збили у деловима града у којима живе присталице уније са Британијом, а локални медији преносе да су у протестима учествовала и деца старости од 12 до 18 година.

Из полиције су саопштили да су полицајци гађани Молотовљевим коктелима и каменицама код Дангивен Роуда, где су демонстранти поставили и блокаде, преноси Ајриш тајмс.

Позивају утицајне људе да спрече сцене насиља на улицама, како млади не би чинили криминална дела.

Немири су забележени у многим деловима Белфаста, а у Њутаунебију синоћ је на полицајце бачено 50 Молотовљевих коктела, што је полиција окарактерисала као "оркестрирани напад".

Током протеста у петак повређено је више од 30 полицајаца који су били нападнути каменицама и металним шипкама. 

Северна Ирска је дубоко подељена, чак и 23 године након мировног договора који је окончао сукоб дуг три деценије. Католички део становништва жели да се уједини са Ирском, док се протестанти залажу за останак у заједничкој држави са Великом Британијом.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво