Папа позвао на убрзање дистрибуције вакцине против короне

Папа Фрања позвао је у својој ускршњој поруци земље да убрзају дистрибуцију вакцина против ковид-19, посебно сиромашнима у свету, а оружане сукобе и потрошњу на војску током пандемије назвао скандалозном.

Због коронавируса другу годину заредом ускршњој папиној служби у Ваитикану присуствовао је мали број људи окупљаних у секундарном олтару базилике Светог Петра, уместо у цркви или на тргу.

Након што је одржао мису, папа Фрања је прочитао своју поруку "Urbi et Orbi" (Граду и свету), у којој традиционално даје осврт на светске проблеме и апелује на мир.

"Пандемија се и даље шири, док друштвена и економска криза остаје озбиљна, посебно за сиромашне. Па ипак, и то је скандалозно, оружани сукоби нису завршени и војни арсенали се јачају ", рекао је папа.

Само 200 људи је због рестриктивних мера против ковид-19 могло да присуствује миси.

Ускршња миса се пре пандемије одржавала на Тргу Светог Петра, пред десетинама хиљада ходочасника.

Папа Фрања је ове, као и прошле године, мису одржао у базилици Светог Петра, уз пренос на интернету.

Папа је тражио од Бога да утеши болесне, оне који су изгубили вољену особу и незапослене, позивајући власти да дају породицама којима је најпотребнија пристојна средства за живот.

Похвалио је медицинске раднике, саосећао са младима који нису могли да похађају школу и рекао да су сви позвани да се боре против пандемије.

Фрања, који је често позивао на разоружање и тоталну забрану поседовања нуклеарног оружја, рекао је: "На свету још увек има превише ратова и превише насиља! Нека нам Господ, који је наш мир, помогне да превазиђемо начин размишљања о рату."

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво