Читај ми!

Гигантски теретњак још блокира Суецки канал

Гигантски теретни брод са контејнерима "Евер Гивен" још је дијагонално заглављен у Суецком каналу, док управа канала покушава да га ослободи и поново отвори саобраћај на кључном пловном путу за глобални бродски промет између истока и запада.

"Евер Гивен", брод тајванске компаније "Евергрин" који под заставом Панаме превози терет између Азије и Европе, дугачак 400 и широк око 60 метара, насукао се у уторак у уском, вештачком каналу који дели континенталну Африку од Синајског полуострва.

Брод, који је у власништву јапанске фирме "Шоеи Kисен KK", блокирао је саобраћај у каналу, остављајући на чекању десетине других бродова у Средоземном и Црвеном мору.

Прамац брода додирује источни зид канала, док му је крма прислоњена уз западни зид. Брод се насукао на отприлике шест километара северно од јужног улаза у канал, у близини града Суеца, у делу канала где је саобраћај једносмеран.

Управа Суецког канала поставила је неколико реморкера у покушају да ослободи масивно пловило, укључујући и специјализовани пловећи багер који може да премешта 2.000 кубних метара на сат.

До сада су багери покушали да очисте муљ око масивног брода. Реморкери су га гурали попреко, покушавајући да га покрену. Са обале ровокопач копа пешчану обалу канала у коју се забио прамац брода.

Међутим, брод је и даље насукан у истој позицији.

Није познато када ће се рута кроз Суецки канал поново отворити, а према неким проценама оваква ситуација би могла да потраје данима.

Блокада је проузроковала проблеме глобалној трговини. Kроз канал пролази око 10 одсто светске трговине, а од посебног је значаја за транспорт нафте. Затварање би такође могло утицати на испоруке нафте и гаса у Европу са Блиског истока.

Најмање 150 бродова чека да се "Евер Гивен" помери, укључујући бродове у близини Порт Саида на Средоземном мору, луке Суец на Црвеном мору и оних који су већ заглављени у каналском систему на египатском Великом горком језеру.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво