Хиљаде мртвих на Хаитију

Стравичне сцене на улицама Порт-о-Пренса. Страхује се да је у земљотресу погинуло између 30.000 и 50.000 људи, изјавио председник Хаитија Рене Превал. Према ранијим проценама званичника у земљотресу погинуло чак сто хиљада људи.

Хиљаде становника главног града Хаитија налазе се под рушевинама, после разорног земљотреса који је погодио карипску острвску државу. У земљотресу погинуло између 30.000 и 50.000 људи, изјавио председник Хаитија Рене Превал.

Репортеру америчке телевизије Си-Ен-Ен Превал је рекао да не зна тачно колико је мртвих, али да је "чуо да их има између 50.000 и 30.000".

Раније је премијер Жан-Макс Белрив изјавио да је у разорном земљотресу погинуло више од 100.000 људи.

"Тешко је проценити тачно број жртава. Толико се зграда срушило са људима, тако да мислим да је погинуло више од 100.000 особа", рекао је Белрив за Си-Ен-Ен.

Земљотрес снаге седам степени Рихтера погодио је Хаити у уторак око 23 часа по средњоевропском времену. Епицентар потреса, био је око 10 километара удаљен од места Карфур у близини престонице Порт-о-Пренс, на дубини од 30 километара. После главног удара било је још 13 снажних подрхтавања тла.

Хуманитарна помоћ је потребна за најмање три милиона људи, сматрају представници хуманитарних организација.

Аеродром Порт-о-Пренса поново ради, а помоћ пристиже, изјавио је у Њујорку представник УН Ален Лероа.

Погинуо шеф мисије УН

Шеф мисије Уједињених нација на Хаитију Хеди Анаби погинуо је у страховитом земљотресу, саопштио је председник Хаитија Рене Превал.

Анаби је током каријере у УН био ангажован на решавању политичких проблема у Камбоџи, а учествовао је у мировним операцијама у Африци. На место шефа мисије УН на Хаитију постављен је у септембру 2007. године.

Уједињене нације су саопштиле да је 14 чланова мисије те организације на Хаитију погинуло приликом рушења зграде у којој је било смештено седиште мисије, а да је 56 поврђено.

Потврђено је да међу мртвима има 10 Бразилаца, три Јорданца и један Хаићанин. Шеф мировних мисија УН Ален Ле Рој је, међутим, рекао да је број чланова мисије УН на Хаитију погинулих у земљотресу вероватно много већи, пренео је Ројтерс.

Истовремено, портпарол Светске организације Николас Бернбек је казао да у УН постоје сумње у изјаву хаићанског председника Ренеа Превала, који је казао да је руководилац мисије УН на Хаитију Хеди Анаби погинуо у земљотресу.

Ни мисија УН на Хаитију, ни стална мисија Хаитија при УН, са којима су стално у контакту, нису могле да потврде информацију коју је изнео Превал, рекао је Бернбек.

Јорданске власти су саопштиле да су погинула тројица полицајаца из те државе, као и да их је двадесетак повређено. Међу жртвама је и осам припадника мировних снага из Кине, док их је десет нестало.

Настрадало је и једанаест припадника мировних снага из Бразила.

Генерал бразилске армије Карлос Барселос рекао је да би укупан број страдалих или несталих бразилских војника могао да буде знатно већи, као и да се велики број цивила упутио према војним базама у потрази за хуманитарном помоћи.

На Хаитију се налази укупно 9.000 припадника мисије УН, махом Бразилаца, који су и прву кренули у потрагу за преживелим.

Међу настрадалима је надбискуп Порт-о-Пренса, монсињор Серж Мио, чије је тело пронађено у рушевинама надбискупије, саопштено је у Риму.

Главни викар, монсињор Шарл Беноа, се води као нестао, јавила је агенција за верске информације, позивајући се на изворе на лицу места.

У земљи је дошло до прекида свих врста комуникација и снабдевања електричном енергијом, па још увек нема званичних извештаја о људским жртвама и размерама разарања.

Неколико сати после удара почела је велика спасилачка операција, али су се званичници Хаитија одмах суочили са озбиљним проблемима, јер једноставно немају одговарајућу опрему.

Срушене болнице, државне институције, амбасаде...

Према првим информацијама поред болница, званичних институција, и мноштво сиротињских уџерица, срушена је и председничка палата.

Прерано је да се процени број настрадалих у потресу, рекао је амбасадор Хаитија при УН Рејмонд Џозеф и истакао, да је сада најбитније да се становницима те земље постави брод-болница уз обалу.

"Можемо само захвалити богу што се потрес догодио после завршетка радног времена када је вероватно велики број људи већ напустио пословне зграде", рекао је Џозеф.

Министарство спољних послова Тајвана саопштило је да је амбасада те земље на Хаитију уништена и да се амбасадор налази у болници, али немају детаља о његовим повредама.

Помоћ стиже на Хаити

Многе земље почеле су да шаљу помоћ сиромашној карипској држави Хаити, а један од првих који су обећали помоћ био је амерички председник Барак Обама.

Америчка обалска стража из Мајамија преместила је бродове и авионе на положаје ближе Хаитију како би били спремни за достављање хуманитарне помоћи.

Канцеларија француског председника Николе Саркозија саопштила је да ће Француска послати спасилачке екипе које ће пружити помоћ у операцијама проналажења и спашавања жртава, и два авиона са хуманитарном помоћи.

Немачка ће хитно послати помоћ од милион евра, док ће Велика Британија у најсиромашнију земљу Западне хемисфере упутити стручњаке за процену хуманитарних потреба, а затим понудити сваку даљу помоћ која буде потребна.

Како су пренеле светске агенције, Интерамеричка банка за развој најавила је да ће хитно послати помоћ од 200.000 евра, а Светска банка, чије су канцеларије на Хаитију потпуно уништене, планира да пошаље тим који ће помоћи Хаитију да направи процену штете и план обнове.

Папа Бенедикт XVI наложио је да се одмах активира светска хуманитарна мрежа Римо-католичке цркве како би се помогло жртвама катастрофалног земљотреса и апеловао на међународну заједницу и појединце да буду брзи и великодушни у пружању помоћи.

Земљотрес се осетио и у Доминиканској републици, Куби и Бахамима. Најснажнији, претходни, земљотрес на Хаитију забележен 1984. године имао је снагу 6,7 степени Рихтерове скале.