Читај ми!

Папа Фрања у посети Ираку, састанак са лидером шиита Великим Ајатолахом Алијем ел Систијем

Другог дана посете Ираку поглавар римокатоличке цркве папа Фрања састао се у светом граду Наџафу са једним од најмоћнијих ирачких шиитских лидера, Великим Ајатолахом, Алијем ел Систанијем, духовним лидером милиона муслимана шиита.

Папа Фрања и Ајатолах Али ел Систани разговарали су скоро сат времена током прве папине посете Ираку, преноси Гардијан.

Према наводима Гардијана, реч је о историјском сусрету двојице верских лидера који су се састали да би промовисали мир и јединство.

Ел Систани је потврдио је истакао да би хришћански грађани требало да живе као и сви Ирачани у миру и сигурности и са пуним уставним правима.

Папа Фрања је захвалио Ел Систанију што је "подигао глас у одбрану најслабијих и најпрогоњенијих" током неких од најнасилнијих времена у новијој историји Ирака, саопштио је Ватикан.

Како се наводи, верски поглавари нису носили маске за лице током сусрета у Ел Систанијевој кући у светом граду Наџаф, упркос недавном порасту броја заражених у Ираку.

Папа Фрања је вакцинисан против коронавируса, али Ел Систани није, наводи лист.

Гардијан наводи да је папа Фрања је пре уласка у Ел Систанијеву собу изуо ципеле. Муслимански свештеник, који обично остаје да седи током пријема посетилаца, устао је да поздрави папу Фрању, што је, према наводима Гардијана, ретка част.

Састанак је прекретница у модерној историји религије и део је папиних напора да продуби дијалог са другим религијама.

Из Наџафа Папа је отпутовао у древни град Ур, а верује се да је пророк Аврам, централна личност за ислам, хришћанско и јудаизам, ту рођен.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи