Читај ми!

Папа Фрања стигао у посету Ираку, циљ јачање међурелигијског дијалога

Папа Фрања допутовао је у Ирак, и то је прва посета једног поглавара Римокатоличке цркве тој земљи.

Посета Ираку је прво међународно путовање папа Фрање од почетка пандемије коронавируса. На аеродрому га је дочекао ирачки премијер Мустафа ел Кадими.

Папа Фрања је на путу ка Ираку рекао да му је драго што опет путује и да је ово "симболична посета и његова дужност према земљи која је толико година била мученичка". 

Ово је епидемијски и безбедносно најризичнија посета коју 84-годишњи папа, како је истицао, сматра "својом обавезом".

Папа ће настојати да помири завађену хришћанску заједницу и ојача међурелигијски дијалог, у оквиру којег ће се састати с лидером шиитских муслимана у Ираку.

Одржаће и мису на стадиону у Ирбилу, на северу државе.

Ирак ће распоредити око 10.000 припадника снага безбедности ради заштите папе, а полицијски час је већ на снази због коронавируса.

Многи хришћани избегли из земље 

Број хришћана у Ираку у последње две деценије смањен је са 1,4 милиона на око 250.000, што је мање од један одсто популације.

Многи хришћани избегли су из земље због насиља после америчке инвазије на Ирак 2003. године, када је свргнут Садам Хусеин.

Такође, на десетине хиљада хришћана расељено је када су џихадисти Исламске државе освојили северни део Ирака 2014. и уништили цркве.

Папа Фрања је раније истакао да ирачки хришћани не смеју бити по други пут изневерени, након што је папа Јован Павле ДругиI 1999. године отказао планирано путовање, јер су пропали договори са председником Садамом Хусеином.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво