Читај ми!

Берлин изручује режисера афере "Ибица"

Немачка ће Аустрији изручити Јулијана Х. Тај приватни детектив је на Ибици поставио клопку за бившег аустријског вицеканцелара Штрахеа, што је срушило Владу у Бечу. Јулијан Х. је за једне херој, за друге преварант.

Била је то ствар која је продрмала Аустрију у темељу. Афера "Ибица" избила је у мају 2019. кад су немачки листови Зидојче цајтунг и Шпигел објавили снимке скривене камере старе две године.

На њима се видело како лидер Слободарске партије Хајнц-Кристијан Штрахе обећава тобожњој нећакињи руског олигарха куле и градове уколико дође на власт. Сугерише да је спреман да од ње узме паре како би преузео једне аустријске новине.

У тренутку кад је снимак испливао, Штрахе је збиља био на власти као вицеканцелар. То је изазвало пад Владе, ванредне изборе после којих су Слободарци отишли у опозицију, најуривши дојучерашњег шефа Штрахеа који од тада има своју странку.

На снимцима са Ибице били су и Јохан Гуденус, Штрахеова десна рука, и његова супруга. Гуденус се потом повукао из политичког живота.

Замка на Ибици

Знало се да су двојица политичара наивно улетели у клопку и тог дана – уз алкохол, а неки кажу и дрогу, избрбљали свашта што политичари не би смели да говоре. Оптужбе су ишле од корупције и трговине утицајем, до гушења медија, премда до данас нема доказа да је Штрахе ишта од тога заиста и урадио.

Знало се и да је Аљона Макарова, наводно лудо богата нећакиња руског олигарха, заправо само улога. Ко је девојка иза улоге, то је још мистерија. Али није мистерија ко је организовао акцију на Ибици. У питању је Јулијан Х., приватни детектив који је у акцији глумио саветника и преводиоца Макарове, те поставио камере.

Јулијан Х. (40) је последњих недеља поново доспео у жижу јавности, јер је нашироко проговорио за медије. И то из берлинског затвора Моабит, где га је посетила и екипа Дојче велеа.

"Ако су за нечије хапшење довољна двојица сведока сумњивог угледа и чудних изјава, онда можете иза решетака ставити кога год пожелите", рекао је Јулијан Х.

Он је средином децембра ухапшен у Берлину по међународној оптужници коју је издала Аустрија. Осим илегалног снимања, на терет му се стављају изнуда и препродаја близу три килограма кокаина.

У уторак надлежни Суд у Берлину коначно је одобрио изручење Бечу. Додуше, немачки судови су ставили до знања да то не чине због оптужбе за тајно снимање, јер тако нешто у Немачкој није кривично дело. Изручење следи по другим оптужбама, које је Јулијан Х. такође назвао политички мотивисаним.

Прво саслушање у Берлину

Овог приватног детектива једни виде као хероја, неку врсту узбуњивача који је много ризиковао да би открио мрачне планове аустријских десничара. Себе назива "антифашистом" и тврди да му је то једина мотивација.

Други у њему виде мутног типа који је, у договору са једним адвокатом, на све стране покушавао да прода тајни снимак и заради огроман новац. Оптужбе иду све до тога да га је ангажовала аустријска Социјалдемократска партија (што и Јулијан Х. и социјалдемократе негирају), или чак нека страна служба.

Крајем јануара је Јулијан Х. за бечки лист Стандард рекао да његов ортак у овом подухвату, бечки адвокат, јесте покушавао да прода видео, али да није успео. На крају је, тврди Јулијан Х., видео уступљен медијима бесплатно. Јулијан Х. је изразио и чуђење како је "лако" успео да увуче једног од најважнијих политичара Аустрије у замку.

И у разговору за Дојче веле Јулијан Х. је поновио да су десничарске тенденције у Аустрији оно што га плаши и чему је хтео да се супротстави. С тим повезује и оптужницу против њега.

"То је једна од тенденција ка аутократији у Аустрији. Штрахе је на Ибици рекао да жели систем по Орбановом рецепту. Искрено, Аустрија данас није далеко од тога", каже Јулијан Х.

Он је пред немачким судовима већ успео да испослује забрану медијима да објављују његове фотографије, јер страхује од "политичких фанатика", десничара који би могли да га нападну.

Но, више нема наде да ће избећи суђење у Бечу или добити политички азил у Немачкој. Аустрија је правна држава и Суд у Берлину нема сумње да ће Јулијан Х. тамо добити фер суђење.

Ипак, пре изручења би Јулијан Х. у петак требало да сведочи пред анкетним одбором немачког Бундестага о сасвим другој теми. Ради се о скандалу око пропасти фирме немачког пружалаца финансијских услуга Wirecard.

Аустријанац Јан Марсалек, генерални директор те фирме, налази се у бекству. Јулијан Х. тврди да му је Јохан Гуденус испричао како је видео Марсалека на једној јахти у Русији, што Гуденус негира.

Шта је било са Штрахеом

Хајнц-Кристијан Штрахе је после афере "Ибица" практично најурен из Слободарске странке коју је био довео до неслућене популарности. Сада има своју приватну партију "Тим ХК Штрахе – алијанса за Аустрију", која је на недавним локалним изборима у Бечу неславно остала испод цензуса са 3,27 одсто гласова.

Штрахе је током година у Слободарској странци био познат и по флерту са делом аустријског бирачког тела српског порекла. Био је радо виђен гост у Београду и Бањалуци и у међународној штампи препознат као неко ко се залаже за "српску ствар" – било у Босни и Херцеговини, било на Косову.

И у политички фаталном сусрету на Ибици, Штрахе је неколико пута помињао Србију. У складу с "пијаном атмосфером" тог сусрета, једном је рекао да је Србија "фантастична земља" у коју многи његови пријатељи улажу. После је рекао да не треба инвестирати у Србији, јер су тамо неким његовим пријатељима фирме "извучене испод гу*ице" – што би требало да значи да су оштећени у некаквом послу.

У тој се ствари Штрахе ипак на крају одлучио да је Србија "фантастична". Како се недавно сазнало, Штрахе од прошле године са пријатељима држи фирму "Аурум текстил" у Оџацима. Аустријским медијима је било интересантно што та фирма зарађује паре израдом материјала за заштитне маске, док се Штрахе противи превентивним мерама у пандемији и ношењу маски.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи