Читај ми!

Немачки МСП: Суверенитет Европе незамислив без веза са Западним Балканом

Немачко министарство спољних послова објавило је уочи предстојећих сусрета са шефовима дипломатија Западног Балкана да се уједињена Европа не завршава спољним границама ЕУ, и да је стратешки суверенитет Европе незамислив без уских веза са Западним Балканом.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас због тога, како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Министарства, разговараће током идуће две недеље са албанском министарком спољних послова Олтом Џачком, српским министром спољних послова Николом Селаковићем и министарком спољних послова БиХ Бисером Турковић.

Уз то, државни министар Михаел Рот састаће се у првој половини ове године с министром спољних послова Црне Горе Ђорђем Радуловићем у Берлину.

"Пандемија је и даље главни изазов за све земље у Европи. Против пандемије се може борити само дугорочно блиском разменом, међусобном подршком и заједничким решењима. На почетку пандемије, 27 држава чланица Европске уније саставило је пакет у укупном износу од 3,3 милијарде евра за подршку земљама Западног Балкана", објавило је немачко министарство спољних послова.

Како се наводи, у октобру 2020. Европска комисија је представила привредни и инвестициони план у износу до девет милијарди евра како би помогла региону да се избори с економским последицама пандемије, а уз то, додатних 70 милиона евра стављено је на располагање за вакцине.

"Немачка је такође озбиљна у погледу перспективе уласка у ЕУ за све земље Западног Балкана. Због тога је важно наставити интензиван рад на том путу утемељен на реформама и подржавати га. Од 2014. године постоји важан комплементарни формат за то у облику Берлинског процеса за приближавање ЗБ и ЕУ", наводе из Министарства.

Истичу да то укључује веома конкретне, практичне кораке попут успостављања Регионалне канцеларије за сарадњу младих и стварања заједничког регионалног тржишта.

Мас: Остајемо при обећању да је будућност Западног Балкана у ЕУ 

Савезна влада овог лета биће домаћин Берлинског процеса и нада се да ће бити могуће одржати састанак укључених земаља у Берлину.

Паралелно с разговорима министра спољних послова Хајка Маса и државног министра Михаела Рота, специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Мирослав Лајчак, путоваће у регион почетком марта.

"Пре само неколико дана, амерички Стејт департмент нагласио је америчку подршку овом дијалогу који води ЕУ, а чији је циљ постизање нормализације, као и свеобухватан споразум заснован на узајамном признавању.

Наводи се и да Избор Џозефа Бајдена за америчког председника пружа прилику за поновно успостављање одлучне, трансатлантске преданости помирењу, демократији и привредном развоју на Западном Балкану, као и да у овом контексту, нова америчка администрација с правом очекује да Европа и Немачка преузму већу одговорност у свом непосредном суседству.

"Наше обећање остаје, да будућност земаља Западног Балкана лежи у Европској унији. Немачка ће остати блиски партнер свим земљама ЗБ, између осталог у Берлинском процесу. Министар спољних послова Мас и државни министар Рот разговараће о тим и многим другим важним питањима у следеће две седмице", закључује се у саопштењу.