Читај ми!

Саркози осуђен на три године затвора, две условно, због корупције

Због корупције и злоупотребе положаја бивши француски председник Никола Саркози данас је првостепено осуђен на три године затвора, од којих две године условно.

Ту одлуку је донео париски Кривични суд, а заједно са Саркозијем осуђени су и Тјери Херцог и Жилбер Азибер из Касационог суда, преноси француски Фигаро.

Саркози се сумњичи да је уз помоћ свог правног саветника 2014. године покушао да сазна детаље из истраге о својој председничкој кампањи, а заузврат је нудио помоћ за стицање функције у Монаку.

Истрага о финансирању кампање покренута је против Саркозија због навода да је 2007. године, током председничке кампање прихватио нелегалне исплате од наследнице компаније "Лореал" Лилијан Бетанкур.

За аферу се сазнало на основу прислушкивања Саркозија и његовог адвоката Тјериja Херцога, након што је Саркози напустио Јелисејску палату, а због друге афере – да је Либија финансирала његову кампању.

Саркози, који је био на челу Француске од 2007. до 2012. године, током суђења негирао је да је ишта лоше радио и тврдио да је жртва лова на вештице од стране финансијског тужилаштва, преноси Ројтерс.

Како се наводи, он има рок од десет дана да поднесе жалбу на пресуду.

Саркози, који се након завршеног мандата политички пензионисао, још је утицајан међу конзервативцима. Он је други француски председник у модерној историји, после Жака Ширака, који је осуђен за корупцију.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво