Читај ми!

Амерички обавештајци тврде да је саудијски принц наредио убиство Kашогија, Ријад демантује

Принц Саудијске Арабије Мухамед бин Салман највероватније је одобрио убиство новинара Џамала Kашогија у конзулату Саудијске Арабиjе у Истанбулу 2018. године, показују подаци америчких обавештајних служби са којих је скинута ознака тајности. Саудијска Арабија је демантовала извештај који су објавиле САД.

Амерички обавештајци наводно су објавили тај извештај убрзо након убиства Kашогија, који је у колумнама у Вашингтон посту критиковао принца, јавља АП.

Септембра прошле године саудијски суд донео је коначне пресуде којима су осморица окривљених за убиство Кашогија осуђени на вишегодишње казне затвора.

У међувремену, власти САД издале су забрану за 76 особа из Саудијске Арабије због оптужби за угрожавање безбедности новинара и активиста у тој земљи. 

Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је да неће толерисати појединце који "прете или нападају активисте, дисиденте и новинаре у име страних влада", преноси Ројтерс.

Блинкен је најавио такозвану "Кашоги забрану" Стејт департмента, која подразумева политику ограничавања виза "за појединце за које се верује да су директно учествовали у озбиљним међународним активностима против дисидената", пошто је извештај о убиству Џамала Кашогија постао доступан јавности.

Саудијска Арабија демантује америчке наводе

Саудијска Арабија је вечерас демантовала извештај који су објавиле САД. Деманти је објавила новинска агенција владе Саудијске Арабије, пренео је сајт Хил.

"Краљевство категорички демантује оно што пише у извештају који је предат Конгресу, а тиче се убиства грађанина Џамала Кашогија", писало је у твиту.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи