Читај ми!

Јерменија на ивици пуча, опште расуло на улицама Јеревана

Војни званичници траже од премијера Јерменије Никола Пашињана и његове владе да поднесу оставку. Пашињан је, као одговор на тај захтев, сменио шефа генералштаба и упозорио да војска покушава да изврши државни удар. На улицама Јеревана два митинга, присталица и противника премијера. Полиција је раздвајала два табора.

Захтев војске, који је објављен као саопштење, створио је нову политичку кризу у Јерменији, неколико месеци након што су Јерменија и снаге Нагорно-Карабаха, које су имале подршку Јеревана, изгубиле у сукобу са Азербејџаном, који је окончан потписивањем примирја у новембру прошле године.

Јерменски премијер Пашињан се од новембра прошле године суочава са позивима да поднесе оставку због, како критичари наводе, лошег поступања током сукоба између Азербејџана и снага Нагорно-Карабаха, пренео је Ројтерс.

Међутим, ово је први пут да га је војска јавно позвала да поднесе оставку.

"Неефикасно руковођење актуелне власти и озбиљне грешке у спољној политици довеле су земљу на ивицу колапса", наводи се у саопштењу високих војних званичника.

Остало је нејасно да ли ће војска користити силу како би подржала оно што је наведено у њиховом саопштењу, преноси Ројтерс.

Пашињан се обратио грађанима који су се окупили у Јеревану како би га подржали и одбацио захтеве војске.

"Војска не може бити укључена у политичке процесе. Војска треба да служи народу и политичкој моћи коју је народ изабрао", рекао је Пашињан пред, како је Ројтерс пренео, неколико хиљада окупљених грађана.

Премијер Јерменије је навео да је сменио шефа генералштаба, али да одлуку о смени и даље није потписао председник државе.

Огласило се и министарство одбране Јерменије и навело да "војска није политичка структура и да су сви покушаји да се умеша у политику недопустиви". 

У Јеревану и протест опозиције 

На протесту опозиције такође се окупило неколико хиљада грађана који су, како се види у снимку који је објавила агенција РИА Новости, аплаузом поздравили борбени авион који је надлетао Јереван.

Опозициони лидер Вазген Манукјан је током обраћања на том скупу оптужио владу да покушава да окрене народ против војске.

Грађани који су присуствовали скупу опозиције су у једној улици поставили канте за смеће као барикаде.

Пашињан је позвао опозицију да престане са протестима и предложио разговоре.

Двојица бивших председника Јерменије Роберт Кохарјан и Серж Саркасјан су позвали грађане да подрже војску. 

Русија и САД позивају на уздржаност свих страна 

Из Русије, која је близак савезник Јерменије, у којој има и војну базу, саопштено је да су обавештени о догађајима и да је реч о унутрашњем питању које би Јерменија требало да разреши мирно и у уставним оквирима. 

Председник Русије Владимир Путин позвао је на уздржаност свих страна у разговору са премијером Јерменије Николом Пашињаном, пренела је агенција Интерфакс позивајући се на портпарола Кремља.

Амерички Стејт департмент такође је позвао све стране да се уздрже.

"Подсећамо све стране да је основни принцип демократије да оружане снаге држава не смеју да се мешају у домаћу политику", навео је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво