Читај ми!

Гејмстоп – како је народ опљачкао берзанске трговце

Није вест да се инвестициони фондови богате на берзи, па ни да губе, али јесте ако губе јер су насели на сопствене трикове. То се догодило са акцијама компаније Гејмстоп, а ево кратког објашњења приче која би заувек могла да промени трговање на берзи.

Шта је то "шортовање" на берзи

Позајмите од пријатеља дизел "голф" 1. јануара и договорите се да му га вратите 1. јула, и за то му дате 600 евра. "Голф" одмах продате комшији који баш купује ауто, рецимо за пет хиљада. Начули сте да ћe због загађења бити уведена забрана вожње дизел-аутомобила у центру града, где комшија живи. То се заиста догоди у априлу и вредност дизелаша се преполови. Пошто сви почну да их продају, цена настави да пада и ви у јуну понудите очајном комшији да откупите ауто од њега за две хиљаде евра. Првог јула вратите пријатељу аутомобил, на коме сте зарадили готово две и по хиљаде.

Ово је, упрошћено, механизам скраћивања акција на берзи, с тим што се уместо дизел- аутомобила позајмљују и враћају акције.

Када је шортовање илегално

Ако вам је пријатељ из градске управе јавио да се спрема уредба о забрани дизелаша и неко докаже да сте ту информацију имали пре него што сте позајмили ауто, највероватније идете у затвор.

Шта је то Гејмстоп

Гејмстоп је ланац продавница видео-игара, конзола и осталих дрангулија за гејминг. Постоје од 1984. године, али у последње време им не иде глатко јер се трговина преселила онлајн. Са својих 5.509 продавница нису занемарљива фирма, али су их хеџ фондови препознали као веома угрожене пандемијом и почели да им скраћују акције. Када тај притисак крене неретко се вредност акција обори испод реалне цене, што су многи мали играчи на берзи приметили.

Зашто сви спомињу Редит

Редит је интернет форум или друштвена мрежа где људи бирају тему о којој ће се домунђавати. Рецимо, власници одређене врсте фото-апарата размењују слике, искуства, савете, било коју тему можете да покренете на Редиту и наћи ће се неко да са вама о томе размени мишљење. Тако постоје и групе за оне који тргују на берзи и једна екипа са форума почела је да прича о томе како су неки велики хеџ фондови односно инвеститори спустили вредност Гејмстопа испод реалне. Почетком априла 2020. акција је вредела 3,25 долара. То значи да је свако могао да се мало поигра њоме за сићу.

Како је игра постала скупа

Мали инвеститори договорили су се да масовно купују акције и да тако иницирају потражњу која ће акцијама подићи цену. Идеја је била да цену подгину изнад оне по којој су хеџ фондови позајмили акције (и у то инвестирали милијарде долара), што би значило да ће изгубити паре када буду почели да откупљују акције како би их вратили власнику по договору.

Ствар се, међутим, отела контроли. Акције Гејмстопа почеле су нагло да расту, онда су се хеџ фондови уплашили и почели да их купују како би смањили штету, што је створило додатну потражњу, што је опет подигло цену, а што је створило додатну нервозу, потражњу… и тако смо за само неколико дана ове недеље стигли до цене од 380 долара за акцију, у једном тренутку.

Замислите да сте у акције Гејмстопа кроз скраћивање инвестирали милијарду долара док су коштале десетак долара, пре две године, са идејом да их касније откупите упола цене и зарадите лепих петсто милиона, а сада морате да их откупите по тридесет пута вишој цени? Само бољи калкулатори имају довољно нула да искажу ваш потенцијални губитак када те бројке помножите.

Зашто је све то занимљиво

Свако би помислио да се екипа окупљена око Редит форума WallStreetBets фино опарила, али они су уместо да акције продају када су биле најскупље одлучили да остану у игри, и чак изгубе новац држећи високу цену акција, јер су желели да казне хеџ фондове и остале берзанске трговце који на акцијама малих инвеститора или радника зарађују милијарде. С тим што ће сада да их изгубе. Вишеструко. Можда.

Јер у међувремену Редит притискају да затвори овај форум (у првој верзији текста писало је да су га већ затворили прим.уред.) и одмах је почела дебата да ли треба поништити трговину и спречити пропаст неколико великих фондова у које су неки други људи (богатији) инвестирали свој новац. Такође, поставља се питање да ли ће овај случај зауставити или барем учинити мање атрактивним шортовање као начин трговања акцијама. Или мешетарења.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво