Читај ми!

Бајден потписао указе у борби против климатских промена

Амерички председник Џо Бајден потписао је пакет извршних налога за борбу против климатски промена, међу којима је паузирање нових нафтних и гасних закупа на савезном земљишту и смањивање субвенција за фосилна горива.

Наредбе које је потписао мапирају правац за агенду у борби против климатских промена и представљају заокрет у односу на политику његовог претходника Доналда Трампа, који је тежио да максимално повећа производњу нафте, гаса и угља укидањем прописа и ублажавањем мера за заштиту животне средине, наводи Ројтерс.

"Мислим да смо већ превише дуго чекали да се позабавимо климатском кризом", рекао је Бајден на церемонији у Белој кући, наводећи да су претње од интензивирања олуја, пожара и суша, са којима се САД суочавају, повезане са климатским променама.

Он је рекао да ће се, изградња модерне и отпорне климатске инфраструктуре и чисте енергетске будућности, за САД створити милиона добро плаћених послова.

Бајденове планове поздравили су међународни партнери и климатски активисти, али су највеће нафтне компаније упозориле да ће ти потези коштати САД милионе послова и милијарде долара прихода у време када је америчка економија већ погођена пандемијом коронавируса. 

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво