Читај ми!

Западни Балкан један од шест Бајденових приоритета

Међу спољнополитичким приоритетима нове америчке администрације је и Западни Балкан, речено је у телефонском разговору председника САД Џозефа Бајдена и немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Како се наводи у саопштењу Беле куће, двоје државника је истакло приоритетне теме, међу којима су Авганистан, Кина, Иран, Русија и Украјина, као и Западни Балкан, на којем је актуелно питање решавања односа и постизање споразума Београда и Приштине.

"Председник Џозеф Бајден разговарао је с немачком канцеларком Ангелом Меркел, преневши јој своју жељу да продубе односе две земље. Он је изразио намеру да ревитализује трансатлантско савезништво, укључујући НАТО и Европску унију, као камен темељац колективне сигурности, и заједничке демократске вредности", пише у саопштењу Беле куће.

Они су се такође сагласили о значају глобалне сарадње, укључујући и обновљену америчку посвећеност мултилатералним организацијама, борби против климатских промена, борби против ковида-19 и унапређењу здравствене заштите, као и о постизању одрживог глобалног економског опоравка, наводи се у саопштењу.