Читај ми!

Велика Британија "реже" буџет за помоћ другим државама

Британским дипломатама наложено је да за најмање 50 одсто смање буџет за прекоморску помоћ, преноси "Гардијан". Званичници, како се наводи, имају само неколико недеља да смање трошкове. Страхује се да би брзина "резања" буџета могла да угрози и људске животе.

Британским дипломатама је наложено да прекоокеанску помоћ те државе смање за најмање 50 одсто у наредних шест недеља, а пре следеће финансијске године, рекли су из Лабуристичке партије.

Сара Чемпион, председавајућа парламентарног одбора за међународни развој, рекла је да је Мминистарство спољних послова наложило британским амбасадорима да за 50-70 досто смање буџет за помоћ.

Брзину планираних "резова" описује као катастрофалну.

"Нема сумње да ће услед тога бити изгубљени животи и уништен наш глобални положај као хуманитараца. Добродошли у 26. дан глобалне Британије", истакла је Чемпионова.

Министарство спољних послова требало би да званично саопшти планове потрошње помоћи. До сада су званичници били отворенији за делове буџета који ће бити заштићени од оних који ће морати да се смање. Тренутни буџет за страну помоћ износи приближно 15 милијарди фунти.

Годишњи буџет за помоћ Уједињеног Краљевства тренутно је законски постављен на 0,7 одсто бруто националног дохотка.

Али, Министарство спољних послова најавило је пре спајања министарстава за интернационални развој и спољну политику да ће се буџет за помоћ смањити са 0,7 на 0,5 одсто, што је смањење које законодавство Велике Британије дозвољава докле год је привремено.

Министарство за интернационални развој бавило се промоцијом одрживог развоја и уклањања сиромаштва у свету.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи