Читај ми!

Конте поднео оставку, очекује да добије нови мандат

Премијер Италије Ђузепе Конте поднео је оставку председнику Серђу Матарели као тактички потез који ће му повећати шансе за добијање новог мандата. Оставком Контеа почињу формалне консултације за формирање нове владе.

Ђузепе Конте је одржао састанак са члановима владе, на којем им је саопштио да ће поднети оставку председнику Матарели.

Влада Контеа је добила поверење на гласању оба дома италијанског парламента прошле недеље, након што је бивши премијер Матео Ренци покренуо политичку кризу ускраћујући подршку владајућој коалицији.

Међутим, гласање о поверењу Влади оставило је Контеа са танком већином и није успео да обезбеди већу подршку, преноси Гардијан.

С обзиром на слабу већину, очекивало се да Конте не освоји довољан број гласова на гласању у Сенату о судском извештају, које је требало да се одржи сутра.

Према писању италијанских медија, Конте је био под притиском две главне странке у владајућој коалицији – Покрета Пет звездица и Демократске партије – да поднесе оставку пре гласања у Сенату, чиме би повећао шансу за добијање мандата за нову владу од Матареле, а коју би подржала шира коалиција.

"Захвалан сам сваком појединачном министру за сваки заједнички проведен дан у протеклој години", рекао је Конте.

Министар иностраних послова је изјавио да ова криза нема никакав смисао и да је сада моменат истине.

"У овим сатима ћемо схватити коме је заиста стало до ове нације и ко је брани а ко уместо тога мисли само на свој интерес. Покрет Пет звезда остаје центар земље и заједно са премијером Контеом нудимо свој допринос стабилности. То је наше залагање и за то и радимо. Морамо узети у обзир оно што се дешава Италији. Премијер је дао оставку због кризе која нема никакав смисао", рекао је Ди Мајо.

Министри су испратили премијера дугим аплаузом, а он је саопштио Сенату и Конгресу одлуку коју је пре тога саопштио председнику Републике.

Који су могући сценарији?

Сада је све у рукама председника Републике који је прихватио оставку премијера Контеа са резервом, односно сачекаће резултат консултација које ће започети сутра после подне.

Након тих брзих али темељних консултација Матарела има две могућности: уколико постоји простор за маневар, Контеу би могло бити указано поверење уз већину која би требало да буде већа него досадашња.

Но, да ли ће до тога доћи захваљујући новим сенаторима које називају "Респонсабили", тј. одговорни (10–15 сенатора) или је могуће зближавање са Италија Вива, која је и проузроковала кризу, још увек није јасно.

Уколико се то испостави као немогуће, отварају се и други сценарији: смена премијера са коалицијом која већ постоји уз Италија Вива или евентуална нова владина већина.

Дакле, све је у оптицају док председник Матарела не увиди има ли места за решавање ове кризе или антиципирано распуштање парламентарних комора те неизбежне нове изборе.

Влада премијера Контеа се суочила са пандемијом и ово је једна од најтежих година у историји Италије, те присталице премијера сматрају да су досадашњи резултати позитивни и да је он остварио поверење Европе захваљујући свом смиреном и чврстом наступу.

С друге стране, према недавној анкети Analisi politica, само13 одсто Италијана жели владу Контеа, њих 32 одсто жели нове изборе и да Влада буде изабрана вољом грађана.

Сваки други Италијан нема поверења у премијера, а међу њима су и присталице Демократске партије и Покрета Пет звезда.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара