Читај ми!

Амерички ратни бродови на челу са "Теодором Рузвелтом" у Јужном кинеском мору

У тренутку када су тензије између Кине и Тајвана порасле и изазвале забринутост Вашингтона, амерички ратни бродови, предвођени носачем авиона "Теодор Рузвелт" упловили су у Јужнно кинеско море како би промовисали "слободу пловидбе".

Америчка војска је саопштила да су бродови у Јужном кинеском мору да би извели рутинске операције које "осигуравају слободу на мору, граде партнерство које негује поморску стабилност".

Кина се често жалила због тога што се амерички ратни бродови приближавају острвима у Јужном кинеском мору, где се за власништво над острвима такмиче и Вијетнам, Малезија, Филипини, Брунеји и Тајван, наводи Ројтерс.

Осам кинеских бомбардера и четири ловца ушла су јуче у ваздушни простор Тајвана на југозападу острва, саопштило је Министарство одбране те кинеске аутономне области.

У саопштењу се додаје да је тајванско ратно ваздухопловство испалило ракете "да надгледају упад".

На мапи коју је објавило министарство виде се кинески авиони како лете између јужног дела острва и острва Пратас на које Тајван полаже право.

Огласио се и Стејт департмент, који је апеловао на Пекинг да прекине "војни, дипломатски и економски притисак на Тајван".

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво