Читај ми!

Бајден потписао прве извршне акте, Kамала Харис "преузела" Сенат

Нови председник САД Џо Бајден у Овалној соби Беле куће потписао је своје прве извршне акте којима ће бити поништен део одлука бившег председника Доналда Трампа. Однос снага Демократске и Републиканске странке у америчком Сенату од сада ће бити 50:50, а с обзиром на то да потпредседница Камала Харис има одлучујући глас као председница Сената, већину ће имати демократе.

Амерички председни Џо Бајден потписао је одмах по уласку у Белу кућу 15 председничких указа и две наредбе федералним агенцијама.

Међу одлукама које је Бајден поништио је и забрана уласка у САД грађанима земаља са већинским муслиманским становништвом.

"С обзиром на то у каквом је данас стању наша нација, немамо времена за губљење. Одмах се бацамо на посао", изјавио је Бајден који је потписао и указе о обавезном ношењу заштитних маски на федералним поседима, о гарантовању расне равноправности и о повратку у оквире Париског споразума о климатским променама.

Бајден је у говору после полагања заклетве истакао да је пред САД много изазова, пре свега пандемија коронавируса, климатске промене, борба против тероризма и расизма...

"Желим да поново ујединим САД и позивам све Американце да ми се придруже", истакао је Бајден. 

Kамала Харис "преузела" Сенат

Након што је напустила здање Kонгреса, где је присуствовала полагање заклетве тројице новоизабраних сенатора из Демократске странке, потпредседницу САД Kамалу Харис новинари су питали како се осећа као председница Сената.

"За сада добро, радим свакога дана", нашалила се Харисова.

Новоизабрани сенатори, демократе који су положиле заклетву су Џон Ософ из Џорџије, Рафаел Вернок и Алекс Падиља из Kалифорније који ће у Сенату преузети место потпредседнице Kамале Харис.

Однос снага Демократске и Републиканске странке у америчком Сенату од сада ће бити 50:50, а с обзиром да Харисова има одлучујући глас као председница Сената, већину ће имати демократе.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво