Читај ми!

Џо Бајден положио заклетву и постао 46. председник САД

Церемонијом полагања заклетве у Вашингтону, Џозеф Бајден је званично инаугурисан за 46. председника Сједињених Америчких Држава.

Нови председник стигао у Белу кућу и поздравио новинаре

Амерички председник Џо Бајден и његова супруга Џил стигли су у Белу кућу.

Бајден се на прилазу Белој кући сусрео и са новинарима.

Бајден и Џил су изашли из свог службеног аутомобила - блиндираног "кадилака" са регистарским ознакама "46" и сусрели се са акредитованим извештачима из резиденције америчког председника.

"Наставите да радите то што радите", поручио је Бајден новинарима.

Потом се кратко зауставио да би се поздравио и са градоначелницом Вашингтона Мјуријел Боузер.

Фото: EPA-EFE/ Alex Brandon

Бајден потписао прва три документа

Џо Бајден је потписао прва три документа у Председничкој соби на Капитолу као председник САД.

Реч је о прогласима о инаугурацији, о номинацији за званичнике у свом кабинету, као и номинацији за ниже позиције у кабинету, пренео је београдски Центар за друштвени дијалог и регионалне иницијативе.

Бајден присуствовао церемонији полагања венца на Арлингтону

Нови председник САД Џо Бајден и прва дама Џил Бајден присуствовали су церемонији полагања венца на гробу Незнаног војника на националном гробљу Арлингтон.

Бајденовима су се придружили бивши председници Барак Обама, Џорџ В. Буш и Бил Клинтон и бивше прве даме Мишел Обама, Лора Буш и Хилари Клинтон.

Фото: EPA-EFE/ JOSHUA ROBERTS

Сви родови америчке војске продефиловали пред Бајденом

Након данашње инаугуирације, јединице оружаних снага САД извршиле су почасни дефиле свих родова америчке војске пред 46. председником САД Бајденом и потпредседницом Камалом Харис.

Почасна смотра војних јединица је традиција након инаугурације америчких председника и симболички представља мирну предају врховне командне одговорности новом америчком председнику и потврђује спремност америчке војске.

Сви родови америчке војске су били представљени у паради испред источног крила Конгреса.

Фото: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Бајден постао најстарији председник у историји САД

Џо Бајден је постао најстарији председник у америчкој историји јер пре њега нико са 78 година није стао на чело САД.

Његов претходник Доналд Трамп држао је рекорд пошто је у тренутку инаугурације 2017. године имао 70 година.

Ипак, Трамп није најстарија особа која је обављала дужност америчког председника, већ је то Роналд Реган, који је у тренутку када је отишао са власти био стар 77 година и 349 дана.

Бајден је 46. председник САД и 15. потпредседник у америчкој историји који је након потпредседничког мандата постао и шеф државе.

Нико осим њега и бившег председника Ричарда Никсона није имао паузу између службовања на положају потпредседника и председника.

Фото: EPA-EFE/ Caroline Brehman

"Поправићемо односе са нашим савезницима"

Џо жо Бајден је у свом говору нагласио да ће поправити односе са светом.

"Ево моје поруке за људе ван наших граница. Америка, која је на тесту, изаћи ће јача из свега. Поправићемо односе са нашим савезницима и ујединити се са светом још једном. Променићемо досадашњу изолациону политику", нагласио је Бајден.

Обећао је да ће Америка бити јак партнер којем се може веровати по питању мира, прогреса и сигурности.

"Немојте ми рећи да промене нису могуће"

Џо Бајден је позвао на нови почетак и јединство америчке нације, у време када Америка пролази кроз историјски моменат кризе и изазова и поручио да Америка мора и може да буде другачија него сада.

"Немојте ми рећи да промене нису могуће", рекао је Бајден. Истакао је и да без јединства нема мира, само горчине и љутње.

"Нема прогреса, само исцрпљујућег беса. Нема нације, само државе хаоса. Ово је наш историјски моменат кризе и изазова, а јединство је једни пут који нас води напред. Слушајте једни друге. Чујте једни друге, покажите поштовање једни према другима", поручио је Бајден.

Одбацио је "културу тоталног рата" у којој се манипулише чињеницама.

"Моји драги земљаци Американци, морамо да будемо другачији него што смо сада. Америка мора да буде боља него сада и знам да САД може много боље", оценио је нови председник САД.

Присетио се Мартина Лутера Кинга и његовог чувеног говора "Имам сан", као и протеста жена које су тражиле право гласа.

"Данас имамо прву даму која је изабрана да буде потпредседница, а то је Камала Харис. Немојте да ми кажете да се ствари не могу променити", нагласио је Бајден.

Фото: EPA-EFE/ Greg Nash

"Јединством можемо чинити велике ствари"

Џозеф Бајден је у свом говору истакао важност поновног уједињења Америке.

"Овог јануарског дана цела моја душа је посвећена окупљању и уједињењу Американаца, уједињењу наше нације", рекао је Бајден

Председник је позвао Американце да се окупе како би превазишли изазове са којима се суочава нација.

"Да би се превазишли ови изазови, да би се вратила душа и обезбедила будућност Америке, потребно је много више од речи, потребна је најнедостижнија од свих ствари у демократији - јединству", рекао је Бајден.

Рекао је да је неопходно удруживање у борби против непријатеља са којима се Америка суочава.

"Бес, огорченост и мржња, екстремизам, безакоње, насиље, болести, незапосленост и безнађе. Јединством можемо чинити велике ствари, важне ствари", нагласио је Бајден.

Минут ћутања за жртве коронавируса

Џозеф Бајден је током свог говора замолио све присутне да одрже минут ћутања за све жртве коронавируса у САД.

"Тих 400.000 Американаца – мама, тата, мужева, жена, синова, ћерки, пријатеља, комшија и сарадника. У њихову част постаћемо људи и нација каква знамо да можемо и треба да будемо", истакао је Бајден. 

Бајден се захвалио претходницима из обе партије

Председник Бајден је захвалио својим претходницима из обе странке, укључујући и оне који нису могли да присуствују његовој инаугурацији.

"Данас захваљујем својим претходницима из обе странке. Захваљујем им из дубине свог срца. Знам отпорност нашег Устава и снагу, снагу наше нације, као и председник Картер са којим сам разговарао синоћ, а који не може сада да буде са нама, а кога поздрављамо", рекао је Бајден.

Истакао је да зна да моћ долази полагањем свете заклетве коју су положили бивши председници.

"Управо сам положио свету заклетву коју су положиле све патриоте. Заклетву коју је први положио Џорџ Вашингтон. Америчка прича не зависи ни од кога од нас, ни од неких од нас, већ од свих нас", рекао је 46. амерички председник.

"Демократија је превладала"

Нови председник САД Џозеф Бајден одржао је говор након полагања заклетве у Вашингтону и рекао да Америка данас слави демократију, а не једног кандидата.

"Чули смо вољу народа и воља народа је уважена. Поново смо научили да је демократија драгоцена. Демократија је драгоцена, демократија је крхка и у овом часу, моји пријатељи, демократија је превладала", истакао је Бајден.

Каже да је данас дан демократије, дан историје и наде, обнове и одлучности.

Бајден је рекао да је пре неколико дана насиље покушало да пољуља темеље државе, али да зна да је амерички устав отпоран и да је нација снажна. Како је навео, снага државе не зависи од појединаца већ од свих Американаца и уније.

Бајден је истакао да је пред САД много изазова, пре свега пандемија коронавируса, климатске промене, борба против тероризма и расизма...

"Желим да поново ујединим САД и позивам све Американце да ми се придруже. Ујединимо се да се боримо против непријатеља. Љутњу, мржњу, безакоње уз јединство можемо исправити, дати добра радна места, победити вирус, награђивати рад", истакао је Бајден.

Нагласио је да без јединства нема мира већ само огорчености.

"Гарантујем вам да нећемо подбацити, то никада нисмо када смо радили заједно. Окренимо нови лист и почнимо да слушамо и гледамо једни друге", поручио је Џо Бајден.

Фото: EPA-EFE/ SAUL LOEB

Џо Бајден положио заклетву

Џозеф Бајден је положио заклетву на Капитол хилу и званично постао 46. председник Сједињених Америчких Држава.

Бајден је положио заклетву пред судијом Врховног суда Џоном Робертсом.

Фото: EPA-EFE/ SAUL LOEB

Камала Харис положила заклетву

Нова потпредседница Сједињених Америчких Држава Камала Харис положила је заклетву на Капитол хилу.

Заклетву је Камали Харис читала судија Врховног суда Соња Сотомајор, први хиспаноамерички придружени судија и трећа жена која је именована на овај положај.

Фото: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

Лејди Гага отпевала америчку химну

Позната певачица Лејди Гага отпевала је америчку химну пред инаугурацију председника Џоа Бајдена и потпредседнице Камале Харис.
Фото: EPA-EFE/ SAUL LOEB, Видео: АП

Трамп стигао на Флориду

Док се у Вашингтону спрема инаугурација Џоа Бајдена, одлазећи амерички председник Доналд Трамп и његова супруга Меланија слетели су на Флориду.

Трамп је током кратке опроштајне церемоније у војној бази Ендрјуз раније данас обећао да ће се "увек борити" и пожелео новој администрацији много среће.

Бајден: Волим те Џил

Џо Бајден је пред инаугурацију на Твитеру упутио поруку својој супрузи Џил.

"Волим те Џил и не могу бити захвалнији што си са мном на путу који је пред нама", написао је Бајден.

Евакуација Врховног суда због претње бомбом

Док се Џо Бајден спрема за инаугурацију, Си-Ен-Ен преноси да је у току евакуација Врховног суда због претње бомбом. Повећано је присуство припадника Националне гарде.

Зграда суда налази се у улици, преко пута зграде Капитола, где ће Бајден положити заклетву.

Бајден стигао на Капитол хил

Новоизабрани председник САД Џозеф Бајден стигао је на Капитол хил, где ће у подне по локалном времену положити заклетву.

Бајден је у Капитол стигао у пратњи супруге Џил и изабране потпредседнице Камале Харис и њеног супруга.

Пре њих су стигли чланови њихових породица, конгресмени, али и бивши председници Барак Обама и Бил Клинтон са супругама.

Фото: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Новоизабрани председник Џозеф Бајден се први пут на дан инаугурације огласио на Твитеру и поручио да је "нови дан у Америци".

Бајден и његова супруга Џил присуствовали су уочи инаугурације верској служби у Катедрали светог апостола Матеја у Вашингтону, како традиција налаже.

С њима су у цркви били и будућа потпредседница Камала Харис и њен муж Даглас Емхоф, али и чланови конгреса из редова обе странке.

Очекује се да ће Џозеф Бајден и потпредседница Камала Харис, председничку и потпредседничку заклетву положити око поднева по локалном времену.

Због пандемије коронавируса, број званица је значајно смањен, а инаугурацији неће присуствовати традиционално велики број америчких грађана. Уместо њих, на Капитол хилу је распоређено 200.000 америчких застава.

Због упада присталица Доналда Трампа у зграду Конгреса на Капитол хилу почетком јануара, безбедносне мере током инаугурације биће на високом нивоу.

Трамп напустио Белу кућу и одлетео на Флориду 

Сада већ бивши председник САД Доналд Трамп напустио је Белу кућу и хеликоптером се упутио ка војној бази Ендрјуз, где се кратко обратио присталицама, а затим отишао на Флориду. 

Трамп је по изласку из Беле куће, коју је напустио у пратњи супруге Меланије Трамп и уз Синатрин хит "My Way", кратко поздравио новинаре и укрцао се у председнички хеликоптер.

Трамп неће присуствовати Бајденовој инаугурацији, али је у Белој кући оставио поруку свом наследнику, преноси Си-Ен-Ен. Меланија Трамп је, такође, оставила поруку намењену Џил Бaјден.