Читај ми!

Џо Бајден положио заклетву и постао 46. председник САД

Церемонијом полагања заклетве у Вашингтону, Џозеф Бајден је званично инаугурисан за 46. председника Сједињених Америчких Држава.

Новоизабрани председник Џозеф Бајден се први пут на дан инаугурације огласио на Твитеру и поручио да је "нови дан у Америци".

Бајден и његова супруга Џил присуствовали су уочи инаугурације верској служби у Катедрали светог апостола Матеја у Вашингтону, како традиција налаже.

С њима су у цркви били и будућа потпредседница Камала Харис и њен муж Даглас Емхоф, али и чланови конгреса из редова обе странке.

Очекује се да ће Џозеф Бајден и потпредседница Камала Харис, председничку и потпредседничку заклетву положити око поднева по локалном времену.

Због пандемије коронавируса, број званица је значајно смањен, а инаугурацији неће присуствовати традиционално велики број америчких грађана. Уместо њих, на Капитол хилу је распоређено 200.000 америчких застава.

Због упада присталица Доналда Трампа у зграду Конгреса на Капитол хилу почетком јануара, безбедносне мере током инаугурације биће на високом нивоу.

Трамп напустио Белу кућу и одлетео на Флориду 

Сада већ бивши председник САД Доналд Трамп напустио је Белу кућу и хеликоптером се упутио ка војној бази Ендрјуз, где се кратко обратио присталицама, а затим отишао на Флориду. 

Трамп је по изласку из Беле куће, коју је напустио у пратњи супруге Меланије Трамп и уз Синатрин хит "My Way", кратко поздравио новинаре и укрцао се у председнички хеликоптер.

Трамп неће присуствовати Бајденовој инаугурацији, али је у Белој кући оставио поруку свом наследнику, преноси Си-Ен-Ен. Меланија Трамп је, такође, оставила поруку намењену Џил Бaјден.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво