Читај ми!

Шта ће се променити доласком Бајдена на чело САД

У Вашингтону ће данас бити инаугурисан 46. председник САД. Очекује се да Џозеф Бајден направи отклон од наслеђа које је оставио Доналд Трамп, а највећи изазов за њега биће суочавање са поделама и кризом у америчком друштву, као и окончање епидемије коронавируса и економске кризе коју је изазвала, оцењују саговорници РТС-а.

Уз преко 25.000 припадника Националне гарде стационираних у Вашингтону, већи немири се не очекују на дан инаугурације новог председника САД. Због недавних немилих сцена из зграде Капитола у Вашингтону су предузете опсежне безбедносне мере.

Од Џозефа Бајдена се очекује да се дистанцира од политике коју је водио Доналд Трамп. 

"Могу се очекивати промене и дистанцирања од Трамповог наслеђа, али не оном брзином коју медији најављују", каже за РТС председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић.

Када је реч о Трампу, како каже Ђукановић, он се очигледно не предаје и покушава да се постави као неко ко ће се поново кандидовати за четири године, али је прерано сада говорити о томе и треба видети како ће се развијати ситуација у самој Републиканској странци.

"У односима према Западном Балкану и Србији не треба очекивати некакву темељну промену, а кандидат за државног секретара Ентони Блинкен је рекао да је једна од ретких добрих тековина Трампа управо Вашингтонски споразум па треба очекивати неки континуитет", рекао је Ђукановић.

Економска криза која потреса САД, али и многе друге земље постаће глобална, а изазов окончања пандемије и последично економске кризе биће највећи изазови за Бајдена и његову админстрацију, сматра председник Центра за спољну политику.

Према речима професора Факултета политичких наука Милана Крстића, за демократе није добро што мандат Џозефа Бајдена почиње у сенци Трампа и започетог импичмента, јер ће то успорити избор људи у новој уадминситрацији.

"Нову администрацију чека суочавање са друштвеном и економском кризом и кризом изазваном епидемијом коронавирусом", рекао је Крстић.

Некадашњи дописник листа Политика из САД Милан Мишић каже да ће се у сећању на Трампов мандат највише остати друштвени немири, поделе и лоше руковођење кризом изазваном епидемијом, а мање ће се памтити добре ствари као што су спољнополитички односи са земљама на Блиском истоку и релативно добри економски резултати на почетку Трамповог мандата, а пре пре епидемије коронавируса.

"Срби су једна од ретких нација који су имали позитиван став према Трампу, али нису једини, ту су Израелци, па и Јапанци, а Кина и ЕУ се радују његовом одласку. Трамп није много пременио у односима према Србији, али је променио форму разговора и показао поштовање", објашњава Крстић.

Као једну од негативних последица и Мишић и Крстић виде Трампов популизам који је допринео јачању таквих покрета широм света.

"Свет се променио у последње четири године, а Бајденови потези треба да поправе штету коју је направио у односима са традиционалним савезницима у Европи, као и улогу САД као перјанице демократије. Ми нећемо бити приоритет, али нећемо бити ни занемарени", рекао је Мишић. 

Професор Крстић верује да ће фокус више бити на БиХ, а када је реч о дијалогу Београда и Приштине очекује кординисан наступ са ЕУ као и више инсистирања на владавини права него што је то био случај током Трамповог председниковања.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво