Читај ми!

Полиција у Гватемали сузавцем брани Америку од миграната

Полиција из Гватемале испалила је сузавац и сукобила се са око 6.000 миграната који су покушали да пробију кордон и уђу у ту државу из суседног Хундураса, јавља Периодико. Крајња дестинација миграната је САД, Повређени на обе стране.

Полиција и војска су опколили групу миграната која се креће ка САД на путу код места Вадо Хондо, на граници са Хондурасом, након чега су избили нереди у којима има повређених миграната и полицајаца.

Припадници полиције из Гватемале су на покушај пробијања кордона одговорили силом и испалили десетине патрона сузавца на мигранте.

Власти у Гватемали процењују да је од петка увече у земљу ушло око 8.000 миграната.

Видео-снимци приказују стотине миграната како држе заставу Хондураса и скандирају док прелазе границу на контролном пункту Флоридо на територију Гватемале, преноси Глас Америке. 

Већина је ушла у земљу у петак, не показавши негативни тест на коронавирус који Гватемала захтева, пренео је британски Гардијан.

У првом каравану мигранта из неке централноамеричке земље ове године има и жена и мале деце.

Мање од недељу дана пре него што ће изабрани председник САД Џозеф Бајден преузети дужност, мигранти се очигледно надају да ће нова администрација бити наклоњенија од администрације Доналда Трампа према њиховој молби за бољи живот, додаје ВОА.

Гватемала, Хондурас, Салвадор и Мексико, међутим, колективно предузимају безбедносне мере и мере на пољу јавног здравља због пандемије коронавируса, како би спречили неовлашћени прелазак границе.

Званичници Мексика рекли су у четвртак да су о миграцији разговарали са Бајденовим кандидатом за саветника за националну безбедност Џејком Саливеном и покренули "могућност примене програма сарадње за развој севера Централне Америке и јужног Мексика, као одговор на економску кризу изазвану пандемијом и недавним ураганима у региону".

Прошлог месеца власти Хондураса зауставиле су караван пре него што је стигао до границе Гватемале.

Прошле године, власти Гватемале разбиле су и друге караване пре него што су стигли до Мексика, додаје Глас Америке.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи