Читај ми!

Кина осудила САД због стављања девет компанија на црну листу

Кина је осудила одлуку америчке владе која је ставила девет кинеских компанија на такозвану "црну листу" због наводних веза са кинеском војском, међу којима су и произвођач авиона Комак и произвођач паметних телефона Шаоми.

Портпарол Министарства спољних послова Кине Џао Лиђијен рекао је на конференцији за новинаре да ће Кина предузети неопходне мере да одлучно заштити легитимна права и интересе кинеских предузећа.

Џао је рекао да је администрација америчког председника Доналда Трампа генерализовала концепт националне безбедности, злоупотребила националну моћ и у више наврата потиснула кинеске компаније без икаквог разлога, чему се Кина чврсто противи.

Према његовим речима, акције САД прекршиле су принципе тржишне конкуренције и међународна економска и трговинска правила, што омета нормалну економску, трговинску и инвестициону сарадњу између Кине и САД, преноси Међународни кинески радио.

Џао је истакао да Трампова администрација још једанпут свету показује шта је унилатерализам, шта су двоструки стандарди, и шта је насилништво.