Читај ми!

Да ли ће италијанска влада преживети нову кризу у јеку епидемије

Kриза италијанске владе је нешто на шта је Италија можда требало да се навикне обзиром да је то најчешћи политички догађај у историји италијанске Републике но оно што ову кризу чини посебно тешком јесте што је до ње дошло у пуном јеку епидемије.

Ових дана је "криза друге владе Kонтеa" како је називају у медијима у Италији, премашила вести о епидемији. У овом моменту Влада која је на власти од септембра 2019. године.

Чињеница је да је позиција премијера Kонтеа и његове владе била нестабилна још од ове јесени од када су стално изложени критикама око начина управљања ургентном ситуацијом изазваном епидемијом ковид 19 који.

Ко контролише план опоравка 

Почетком децембра премијер Ђузепе Kонте је, у једном интервјуу, изјавио да ће планом опоравка управљати менаџери високог нивоа.

Матео Ренци је одмах након тога изјавио да се структура премијера Kонтеа учвршћава мултипликацијом фотеља и да је смешно да постоји читава мрежа консултаната односно супер менаџера без икакве демократске контроле.

Но, сукоб је и око нацрта и садржаја Плана опоравка који укључује здравствену заштиту, трошкове за нову инфраструктуру односно управљања финансијским средствима око чега не постоји сагласност.

Постоје размирице и у вези европског механизма стабилности, наиме Покрет пет звездица је против док се Демократска партија слаже али под одређеним условима.

Тереза Беланова, Елена Бонети и Иван Скалфарото, министри из редова Вива Италиа поднели су оставку укидајући на тај начин подршку Kонтеовој влади. Они су у писмима оставке изјавили да немају никакав скривени циљ, да не чине све ово да би добили више места у влади већ да би она напокон предузела мере које ће бити ефикасније за земљу.

"Ми смо први који ће учинити одговорну ствар и дати оставку у нади да ће се створити услови за отварање нове фазе за Италију која ће бити вођена од стране владе која ће бити способна да спремно одговори на све потребе грађанаи компанија," подвукли су.

План обнове је подржан без министара из те партије.

Матео Ренци је на јучерашњој конференецији за штампу око оставки министара из Италиа Вива изјавио

"Бити одговоран значи суочити се са проблемима а не скривати их. Ми смо свесни да је наша одговорност да дамо одговоре грађанима. Ова политичка криза траје месецима, свакако није покренута од стране наше партије. Знамо да смо у јеку драматичне ситуације са којом се морамо суочити али то свакако није једина битна ствар и због тога не можемо да одржавамо ову владу по сваку цену", изјавио је Матео Ренци после оставки министара.

Након тога је премијер Kонте отворио седницу савета министара речима да је та партија створила услове за кризу италијанске владе.

"Искрено сам огорчен и мислим да могу да говорим и у ваше име због огромне штете која се наноси нашој земљи стварањем ове кризе у јеку епидемије која тешко погађа нашу земљу. Оставка министара ми је саопштена путем мејла и пристајем на њих без обзира на начин. Наравно вечерас сам о томе и о целокупној ситуацији обавестио Председника Матарелу. Надао сам се до последњег момента да до овога неће доћи и чинио сам све да то избегнем", рекао је Конте.

Кризу владе треба решити у што краћем року 

Председник Матарела је инсистирао на томе да се ова криза што пре реши и да земља изађе из ове фазе политичке несигурности понављајући да је по њему могуће ићи напред само уз подршку свих партија које чине већину.

Премијер Kонте сада треба да одлучи шта ће бити следећи корак, да ли ће то бити његова оставка коју министри могу прихватити или одбити.

У првом случају би Kонте морао да се повуче са сцене а председник би морао да отвори консултације о стварању нове владе. То би значило да Kонте може да остане и бави се само текућим стварима док би остале политичке странке требало да одлуче хоће ли створити већину и са којим премијером.

Уколико они опет предложе Kонтеа онда би дошло до стварања треће Контеове владе. Прича се и о превременим изборима који би се одржали у јуну и о неминовној победи деснице.

Министар иностраних послова Луиђи ди Мајо изјавио је да је потребно остати уједињени те осврћући се око себе видети државу која захтева да се чује њен глас.

"Не можемо да дозволимо да игноришемо захтеве грађана. Ми ћемо им дати глас до краја," рекао је Ди Мајо.

У међувремену већини Италијана није сасвим јасно како и зашто је дошло до кризе и како ће тачно земља изаћи из ње јер то свакако није нешто до чега је требало да дође у моменту када се земља бори против епидемије коронавируса.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се