Читај ми!

Трамп: Сада је приоритет миран пренос власти

Одлазећи амерички председник Доналд Трамп осудио је насиље у Вашингтону пре два дана и истакао да ће његов приоритет сада бити миран пренос власти на Џозефа Бајдена. Тиме је први пут признао да ће Бајден бити нови председник.

Доналд Трамп је у обраћању нацији поручио да је напад на Капитол хил био гнусан.

"Као и сви Американци и ја сам бесан због насиља, безакоња у Вашингтону. Одмах сам наредио распоређивање Националне гарде и федералних снага да би се осигурала зграда Конгреса и избацили уљези", рекао је Трамп.

Истакао је да Америка јесте и увек мора бити земља закона и реда.

"Поручујем онима који су чинили насиље и разарање да не представљају Америку, а они који су прекршили законе платиће због тога", навео је Трамп.

"Сада када је Конгрес потврдио резултате избора нова администрација ће ступити на дужност 20. јануара. Сада ми је приоритет да обезбедим неометан и миран пренос власти, а овај тренутак захтева измирење и залечење, јер је 2020. година била изазовна за амерички народ", закључио је Трамп.

Потпредседник САД Мајк Пенс противи се позивању на 25. амандман ради уклањања Доналда Трампа са председничке функције.

Председница Представничког дома Америчког конгреса Ненси Пелоси раније је затражила од Пенса да се изјасни да ли ће се позвати на 25. амандман како би Трамп био уклоњен са функције и да ће, уколико он не почне процес уклањања Трампа из Беле куће, покренути импичмент.

Амерички полицајац Брајан Сикник подлегао је повредама које је задобио после нeреда када су демонстранти упали у зграду Капитола. Oн је пета жртва нереда које су у среду изазвале присталице Доналда Трампа.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се