Читај ми!

Велика Британија и ЕУ постигле трговински споразум, Брегзит наступа 1. јануара

После маратонских преговора, у последњи час, Велика Британија и Европска унија постигле су споразум о трговини.

Велика Британија званично излази из ЕУ 31. децембра ове године, тако да је споразум са Бриселом практично постигнут у последњи час.

Из кабинета премијера Бориса Џонсона саопштено је да је све оно што је јавности обећано током референдума 2016. и на општим изборима прошле године испуњено овим споразумом.

"Преузели смо контролу над нашим новцем, границама, законима, трговини и риболовачким водама", наведено је у саопштењу уз истицање да је договор "фантастична вест" за породице и компаније у сваком делу Уједињеног Краљевства.

Наводи се да је договор највећи трговински споразум, са нултом царином и нултом квотом, који је потписала свака страна, а који вреди 668 милијарди фунти у 2019.

Договор такође гарантује, наводи се у саопштењу, да земља више није везана за правила ЕУ, не постоји надлежност Европског суда правде, као и да су договорене све "црвене линије" које подразумевају враћање суверенитета.

"То значи да ћемо имати пуну политичку и економску независност 1. јануара 2021", истиче се у саопштењу Џонсоновог кабинета. 

Постигнути споразум осигурао је петоипогодишњи период "пуне предвидљивости" за европски риболов, што је била значајна тачка спорења две стране.

Главни преговарач Велике Британије за Брегзит Дејвид Фрост изјавио је да ће Британија поново бити потпуно независна земља од 1. јануара.

"Наша будућност и наш просперитет су у нашим рукама. Уверен сам да ћемо напредовати и успети", написао је на свом Твитер налогу.

Наредни корак је да Парламент у Британији усвоји споразум од 2.000 страна. 

Фон дер Лајен: Време да се окрене лист 

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен навела је да је ЕУ добро припремљена за Брегзит, истичући да се заједно постиже више него одвојено.

Рекла је да је време да се "окрене лист", те додала да Британија постаје "трећа земља" са којом ће се сарађивати у свим областима од заједничког интереса као што су климатске промене, безбедност, транспорт. 

Шефица Комисије навела је да Британија и ЕУ остају раме уз раме у постизању заједничних циљева. 

Фон дер Лајенова је додела да данас осећа сатисфакцију и велико олакшање, наводећи да Брегзит оставља "слатко-горак" укус.

Председник Европског савета Шарл Мишел наводи да ће сада Европски парламент и Европски савет анализирати споразум, пре него што дају зелено светло.

Главни преговарач Европске уније Мишел Барније рекао је да је постизање споразума олакшање пошто је дошао само недељу дана пре крајњег рока.

"Сат више не откуцава. Данас је дан олакшања. Али окаљан неком тугом, док упоређујемо оно што је било пре са оним што нас чека", истакао је Барније.

У Бриселу наводе да је кроз нови европски буџет обезбеђено пет милијарди евра за помоћ европским комапнијама и свима који ће бити погођени коначним раздвајањем од Велике Британије 31. децембра 2020. године. 

Meдији у Британији наводе да је споразум историјска ствар за цело Уједињено Краљевство, државу која је прва и једина одлучила да напусти европски блок. 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се