Читај ми!

Један од највећих обавештајних пропуста САД свих времена

Велики руски шпијунски напад на владу САД и приватне компаније који је у току од пролећа, а откривен је пре само неколико недеља, један је од највећих обавештајних пропуста модерног доба, пише Њујорк тајмс.

Током последњих неколико година, влада Сједињених Држава потрошила је десетине милијарди долара на офанзивне кибернетичке способности, градећи огромну ратну собу у Форт Миду, за Сајбер команду Сједињених Држава и инсталирајући сензоре широм земље.

Систем који је назван "Ајнштајн" требало би да одврати непријатеље нације да поново не "очисте" њене мреже.

Сада је јасно да се широки руски шпијунски напад на америчку владу и приватне компаније, који је у току од пролећа, а који је приватни сектор открио пре само неколико недеља, сврстава у ред највећих обавештајних промашаја модерног доба.

"Ајнштајну" је тај напад промакао јер су руски хакери сјајно осмислили напад како би га избегли. Агенција за националну безбедност и Одељење за националну безбедност, који су се фокусирали на заштиту избора 2020. године, тражили су негде другде.

Нова америчка стратегија "одбране напред" – у суштини ставља америчке "светионике" у мреже својих противника који би упозоравали на надолазеће нападе и пружајући прилику за контранапад – показала се мало или нимало одбијајућом за Русе који су побољшали своју игру значајно од 1990-их, када су покренули напад на Министарство одбране под називом "Мунлајт мејз".

Софистициран напад у септембру 

Није се променило ни нешто друго – склоност унутар владе Сједињених Држава да се не износи на видело оно шта се догодило.

Саветник за националну безбедност, Роберт О'Брајен, у уторак је прекинуо путовање на Блиски Исток и у Европу и вратио се у Вашингтон како би одржао кризне састанке и проценио ситуацију, али он и његове колеге учинили су све што је у њиховој моћи да се штета отклони.

Упитан у уторак да ли је Министарство одбране видело доказе о уступцима, вршилац дужности министра одбране Кристофер Милер је рекао: "Не, не још, али се очигледно то пажљиво разматра".

Други владини званичници кажу да се незнање о ономе што се догодило претвори у спин – јасно је да је Министарство одбране једна од многих владиних агенција које су широко користиле софтвер који је Русији досадио.

У септембру, када је руски председник Владимир Путин позивао на примирје у "конфронтацији великих размера у дигиталној сфери", где се одвијају нови свакодневни сукоби, једна од његових главних обавештајних агенција извела је софистицирани напад који је подразумевао улазак у дугачки, сложени ланац снабдевања софтвером од којег сада зависи цела нација.

"Американци заслужују да знају шта се догађа" 

"Запањујуће", написао је у уторак увече сенатор Ричард Блументал на Твитеру.

"Данашњи поверљиви брифинг о руском сајбер нападу оставио ме је дубоко узнемиреним, заправо искрено уплашеним. Американци заслужују да знају шта се догађа", навео је Блументал.

Његов твит био је прво званично признање да Русија стоји иза напада.

Сенатор из редова демократа Ричард Дурбин из Илиноиса означио је руски сајбер напад као "готово објавом рата".

До сада, међутим, председник Трамп није рекао ништа, можда свестан да се његов мандат завршава баш као што је и почео, питањима о томе шта је знао о руским сајбер операцијама и када.

Агенција за националну безбедност углавном је ћутала, скривајући се иза тајности обавештајних података. Чак је и Агенција за сајбер-безбедност и безбедност инфраструктуре, група у оквиру Министарства за националну безбедност задужена за одбрану критичних мрежа, била приметно тиха у вези са руским мега-хаком.

Званичници Трампове администрације признали су да је угрожено неколико савезних агенција – Стејт департмент, Одељење за националну безбедност, делови Пентагона, као и Трезор и Министарство трговине.

Истражитељи су се мучили да утврде у којој су мери погођене војска, обавештајна заједница и нуклеарне лабораторије.

Много осетљивих података није адекватно заштићено 

Иста питања постављају се и у многим компанијама "Форчун 500" које користе алат за управљање мрежом, назван "Орион", а израдила је компанија "Солар виндс" из Тексаса. Национална лабораторија Лос Аламос, где је дизајнирано нуклеарно оружје, користи га, као и главни добављачи у систему одбране.

Њујорк тајмс наводи да ће НСА тешко моћи да избегне одговорност, иако је на челу Агенције, Пол Накасоне, један од најискуснијих "сајбер ратника".

Владини службеници тек треба да признају шта су Руси тражили или до чега су дошли – а можда то још није утврђено.

Чак и ако су Руси извршили упад у те институције, још увек није сигурно да ли су ушли у поверљиве мреже. Али, искуство показује да постоји мноштво осетљивих података која немају заштиту у неколико слојева.

То је била лекција кинеског хаковања Канцеларије за управљање кадровима пре пет година, за време Обамине администрације, када се испоставило да се безбедносни прописи о 22,5 милиона Американаца и 5,6 милиона комплета отисака прстију чувају на не тако добро заштићеним системима у Одељењу унутрашњих послова.

Сада су сви у Пекингу, наводи лист.

Овај пропуст је један од највећих, уз 11. септембар и убиство шефа Ције у Авганистану 2010. године. 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво