Читај ми!

Рат после рата, језиви снимци убијања у сукобу око Нагорно-Карабаха круже интернетом

Двојица старијих Јермена којима су одрубљене главе у сукобу око Нагорно-Карабаха идентификована су након објаве кратких видео-снимака који су се делили у апликацијама за размену порука. Људи из њихових села изјавили су да они нису били борци, преноси "Гардијан".

Кратки, језиви видео-снимци убистава међу најгорима су од огромног брoја снимака који приказују злостављање, мучење и убиства и који настављају да се појављују на интернету више од месец дана након што је прекид ватре уз руско посредовање ступио на снагу.

Сведочење локалних становника Гардијан поткрепљује идентификацијом омбудсмана за људска права локалне владе коју подржавају Јермени и два истакнута јерменска адвоката за људска права која припремају кривични случај у вези са убиствима.

Према наводима листа идентитеt једне од жртава потврдио је рођак, а Гардијан је прегледао фотографију захтева за пасош која веома подсећа на другу жртву.

У видео-записима објављеним на интернету 22. новембра и 3. децембра, мушкарци у униформама које су у складу са оним које носи азербејџанска војска држе и одсецају ножем главу једном човеку, а затим одсечену главу стављају на мртву животињу.

"Тако се освећујемо - одсецањем глава", каже глас на снимку.

Индентитет утврђен након прегледа 35 извештаја 

Двоје становника села Мадаташен у Нагорно-Карабаху идентификовало је жртву као Генадија Петросјана (69), који се у село преселио крајем 1980-их из града Сумгаита, у Азербејџану.

Генади Петросјан, који је живео сам, одупирао се напуштању села док су се азербејџанске снаге приближавале. Када је комшија покушао да га одвезе, изашао је из аутомобила и одшетао кући.

Едуард Хајрепејан, управник села, рекао је да Петросјана познаје више од три деценије и сматра га блиским пријатељем своје породице. Последњи позив од Петросјана је, додаје, примио је 28. октобра ујутро у коме му је настрадали мушкарац рекао да је у селу видео непријатељске снаге. После недеља тишине, појавио се видео-снимак.

Артак Бегларјан, омбудсман за људска права локалне владе коју подржавају Јермени, рекао је да је Петросјан идентификован истраживањем 35 извештаја о несталим особама у региону, а затим је контактирао познанике који су потврдили његов идентитет.

Позвао је међународну заједницу да уложи веће напоре у истрази ратних злочина у сукобу око Нагорно-Карабаха.

Сирануш Сахакјан, адвокат за људска права, такође је потврдио Петросјанов идентитет и рекао да су она и колега Артак Зеиналјан припремили кривичну истрагу о убиству.

Тужилаштво у Азербејџану покренуло истраге 

"Емоционално је тешко гледати видео-снимке. Из професионалне перспективе, то може бити врло користан доказ ", рекао је Сахакјан и упозорио да су морали пажљиво да провере видео-записе и утврде аутентичност.

Организација Амнести интернешонал позвала је обе стране у сукобу да истраже наводе.

Нова открића мучења и злостављања значе да се за многе насиље наставља и дуго након што је рат заустављен. "Јермени и Азербејџанци гледају те видео записе из дана у дан, а сваког дана постоји нови видео-запис који шаље нови талас напада на јавност и јавни осећај", рекла је Танја Локшина, истраживач Хјуман рајст воча.

Друга жртва којој је одрубљена глава идентификована је као Јури Асрјан, 82-годишњак који је одбио да напусти село Азок.

О његовој судбини се није знало ништа све док се прошле недеље на друштвеним мрежама није појавио видео-снимак у трајању од 29 секунди. Снимак се појавио и на апликацији Телеграм.

Азербејџански генерални тужилац прошлог месеца је покренуо истрагу о ратним злочинима које су починили припадници снага и Бакуа и Јеревана.

У понедељак су ухапшена два азербејџанска војника због скрнављења тела погинулих припадника јерменских трупа и два због уништавања гробова. До сада није отворен ниједан кривични поступак за одрубљивање главе.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво