Читај ми!

Руски бродови стижу у Немачку, наставља ли се градња "Северног тока 2"

Амерички конгрес прети новим санкцијама против фирми које граде "Северни ток 2". Но упркос томе, Немачка и Русија изгледа су решиле да коначно заврше овај дивовски енергетски пројекат, пише "Дојче веле".

Конгрес намерава да пооштри санкције против фирми које учествују у изградњи руско-немачког гасовода "Северни ток 2".

Ипак, у договору који су постигле америчке демократе и републиканци, оставља се могућност да се консултује са европским државама које су повезане са градњом гасовода.

Питање је шта би такве консултације донеле. Јер, иако Конгрес искључује могућност санкција против Немачке и њених званичника, проширена је листа фирми које би се могле наћи на удару.

До сада Американци прете санкцијама фирмама које учествују у градњи гасовода, а ускоро би на мети могле да се нађу и фирме које рецимо граде или осигуравају бродове или издају сетификате за употребу гасовода.

Остало је само да амерички председник Доналд Трамп потпише предлог закона како би он ступио на снагу.

У конзорцијуму "Северни ток 2 АГ" кажу да не желе да спекулишу о "текућој процедури" у САД. "Подсећамо на саопштења Европске комисије у владама држава ЕУ у којима се санкције САД означавају као кршење међународног права", кажу у фирми за Дојче веле.

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је у новембру означила америчке санкције као "неприхватљиве".

Стиже и други руски брод

Градња гасовода је заустављена пре око годину дана и то пред сам завршетак пројекта. Тада су Сједињене Државе запретиле санкцијама против фирми које специјалним бродовима полажу подводне цеви. Након тога је швајцарска фирма повукла оба своја брода.

Ипак, мистериозна најава крајем новембра подгрејала је наде да би изградња могла да се настави од ове суботе. У једном саопштењу немачке Управе за водене путеве и бродски саобраћај наведено је да ће "вероватно" између 5. и 31. децембра бити обављано "подводно полагање цеви" у том делу Балтика.

У конзорцијуму "Северни ток 2" нису желели да се о томе подробније изјасне. Но у суботу би, према извештају агенције ДПА, у немачку луку "Засниц" требало да стигне и руски брод "Академик Черски" опремљен за полагање цеви. Тамо се већ налази други такав специјални руски брод "Фортуна".

Након што су америчке санкције зауставиле пројекат, руски председник Владимир Путин је обећао да ће радови бити довршени. У петак је из Москве стигла нова потврда. "Наравно да ћемо штитити своје интересе", рекао је портпарол Кремља Димитриј Песков.

Цеви скоро готове

До сада је постављено 94 одсто цеви за гасовод дуг 1.200 километара који иде кроз Балтичко море и тако директно повезује највећег произвођача и највећег европског потрошача енергената.

Када два паралелна цевовода који се називају "Северни ток 2" буду готови, њихов капацитет биће 55 милијарди кубних метара гаса годишње – истоветан као и код већ постојећег "Северног тока 1" који иде сличном рутом.

Цена "Северног тока 2" процењује се на 9,5 милијарди евра.

Званично, Вашингтон се противи изградњи плашећи се превелике зависности Европе од руских енергената. У томе САД имају подршку Пољске и балтичких земаља. Критичари пак кажу да САД желе да осујете гасовод како би продавале више свог течног гаса у Европи.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи