Читај ми!

Побуна у Гуглу због отказа научници која је проговорила о цензури

Више од 1.200 запослених у Гуглу и 1.500 академских истраживача иступило је у знак протеста након што је истакнута научница која проучава етику вештачке интелигенције рекла да ју је Гугл отпустио после неуспелих покушаја да сузбије њено истраживање и напоре на разноликости.

Тимнит Гебру, која је била технички вођа Гугловог тима за етичку интелигенцију, написала је у среду на Твитеру да је отпуштена пошто је послала мејл интерној групи за жене и савезнике који раде у компанијској јединици задуженој за вештачку интелигенцију.

У е-пошти, коју је први објавио технички билтен Платформер, помиње се спор око истраживачког рада, али у ширем смислу се изражава фрустрација због Гуглових програма разноликости.

У њему је Гебру тврдила да "не постоји никаква одговорност" или стварни подстицај за руководство Гугла да се промени.

"Ваш живот се погоршава кад почнете да се залажете за недовољно заступљене људе, почнете да узнемирујете остале лидере. Нема шансе да ће више докумената или више разговора постићи било шта", написао је Гебру.

Гебру је једна од најпознатијих и најцењенијих научница које раде у одељењу вештачке интелигенције.

Пре него што се придружила Гуглу у коауторству је написала широко цитирани рад у коме је утврдила већу стопу грешака у технологији анализе лица за жене са тамнијим тоновима коже.

Такође је суоснивач непрофитне организације чији је циљ повећати заступљеност афроамериканаца на терену.

Спор око истраживања настао је у новембру, када је виши менаџер у Гуглу рекао Гебру да ће морати да повуче рад.

Научница тврди да је рецензија њеног рада урађена мимо важећег протокола и рокова и да јој менаџмент није  рекао ко су били рецензенти који су тражили да се рад повуче.

У раду, чији су коаутори истраживачи унутар и изван Гугла, тврди се да технолошке компаније могу учинити више како би осигурале да системи интелигенције чији је циљ имитирање писања и говора људи не погоршавају историјске пристрасности полова и употребу увредљивог језика.

"Осећала сам се као да нас цензуришу и мислила сам да ово има импликације на сва етичка истраживања јединице Вештачке интелигенције", рекла је Гебру.

Гебру је рекла да је покушала да преговара са Гуглом, нудећи да уклони име из рада у замену за дискусију о бољем процесу за решавање таквих питања у будућности, у супротном је изразила спремност и да оде из компаније с тим да се претходно договоре о отказном року.

Гугл је одбио њен захтев и - након што је Гебру послала мејл о напорима у погледу разноликости - компанија је послала мејл у коме каже да је прихватила њену оставку. Такође су јој одузели приступ електронској пошти компаније, рекла је Гебру.

Гебруин нагли одлазак изазвао је комешање у Гугл и широј заједници истраживача вештачке интелигенције. 

Више од 1.200 запослених у Гуглу и 1.500 чланова академске заједнице и цивилног друштва потписало је протестно писмо.

"Отказ је чин одмазде против докторке Гебру и најављује опасност за људе који раде на етичким питањима вештачке интелигенције - посебно за Афроамериканце и друге етничке групе широм Гугла", наводи се у писму које је објавила група која је организовала протест  због третмана компаније према сексуалном узнемиравању и родној дискриминацији.

"Интегритет истраживања више се не може подразумевати у Гугловом корпоративном окружењу, а однос према Гебру разоткрило је какву врсту истраживања Гугл дозвољава", наводи се у писму петиције. 

Гебруин отказ само је подсетио на вишегодишње тензије, укључујући неколико оставки и отпуштања, у одељењу за вештачку интелигенцију и другим Гугловим организацијама због разноликости и поставља питање да ли су напори компаније да умањи потенцијалну штету својих услуга довољни.

Национални одбор за радне односе издао је жалбу оптужујући Гугл за незаконито надгледање и испитивање неколико радника који су потом отпуштени због протеста против политика компаније и покушаја да организују синдикат.