Читај ми!

Протести у Француској због закона о снимању полиције

Широм Француске одржавају се протести због контроверзног закона о безбедности, који би ограничио дељење снимака и фотографија полиције током акција.

Организовано је на десетине скупова против закона који је ове недеље одобрио доњи дом парламента, али још чека "зелено светло" Сената, преноси АП. Полиција у Паризу употребила је сузавац, након што су маскирани демонстранти палили ватромет, постављали барикаде и бацали камење на припаднике полиције.

Групе за грађанске слободе и новинари забринути су да ће та мера зауставити слободу штампе и омогућити полицијској бруталности да остане неоткривена и некажњена.

Расправа се поново покренула последњих дана, након што су се појавили снимци француских полицајаца који су претукли црнца, што је изазвало негодовање широм земље.

Француски председник Емануел Макрон огласио се јуче рекавши да су снимци "срамота за нас".

Видео који се појавио у четвртак показао је премлаћивање музичког продуцента Мишела Зеклера, након снимака бруталне полицијске евакуације миграната у уторак у Паризу.

Полицајци умешани у премлаћивање Зеклера суспендовани су док се не спроведе интерна полицијска истрага.

Члан 24. новог закона инкриминише објављивање слика дежурних полицајаца са намером да оштети њихов "физички или психолошки интегритет". Свако ко је проглашен кривим, могао би бити осуђен на казну затвора до годину дана и новчану казну од 45.000 евра.

Демонстранти који позивају на повлачење закона, тврде да се он противи "основним јавним слободама њихове демократије".

Премијер Жан Кастекс најавио је у петак да ће именовати комисију за преправку спорног чана 24, али се повукао због критика посланика, наводи АП.

Очекује се да ће комисија до почетка следеће године дати нове предлоге о односу медија и полиције.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво