Читај ми!

Ирански председник најавио одмазду за убиство научника и оптужио Израел

Ирански председник Хасан Рохани оптужио је Израел за убиство најбољег нуклеарног научника у земљи, за којег је Запад веровао да је архитекта техеранског тајног војног нуклеарног програма. Израел је негирао оптужбе.

Рохани је у телвизијском обраћању рекао да ће се Иран осветити за убиство научника Мохсена Фахризадеха у "одговарајућем тренутку".

"Поново су зликовачке руке глобалне ароганције упрљане крвљу плаћеника ционистичког режима. Наш народ је мудрији од ционистичког режима који нам поставља замке. Иран ће, у правом тренутку, свакако узвратити за мучеништво нашег научника", поручио је Рохани и најавио да ће нуклеарна истраживања бити настављена.

Због претње одмаздом, израелске амбасаде широм света су у приправности, јавио је израелски Н12 њуз.

Фахризад је преминуо у болници услед повреда које су му нанели атентатори када су отворили ватру на његов аутомобил.

Ликвидација Фахризадеха могла би да изазове додатне сукобе између Ирана и његових противника на Блиском истоку у последњим недељама мандата председника САД Доналда Трампа и да додатно отежа настојање изабраног председника Џоа Бајдена да оживи процес детанта који је започела администрација Барака Обаме, констатује агенција Ројтерс.Немачка позива на уздржаност после убиства иранског научника

Немачка позива на уздржаност

Немачка је позвала све стране да покажу уздржаност после убиства шефа иранског програма нуклеарног наоружања, као и да избегну ескалацију тензија, која би могла да подрије разговоре о иранском атомском програму.

"Неколико недеља уочи ступања америчке администрације на дужност, важно је сачувати простор за разговоре са Ираном како би спор око иранског нуклеарног програма могао да се реши путем преговора", рекао је портпарол немачког министарства спољних послова у саопштењу Ројтерсу.

Због тога, како је додао, Немачка позива све стране да се уздрже од свих корака који би довели до даље ескалације ситуације.

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво