Читај ми!

Берлински Сенат принудио станодавце да снизе станарине, чека се одлука о уставности одлуке

Други степен ограничења станарина у Берлину ступио је на снагу. Многи станодавци присиљени су да снизе станарине. Али правна битка око те мере уведене у главном граду Немачке још није окончана.

Од почетка недеље станодавци у Берлину присиљени су да снизе станарине ако су оне више од 20 одсто од просека у тој градској четврти. У противном, биће суочени с виском казнама.

Уставни суд је за сада одбацио тужбу станодаваца против те спорне мере Берлинског Сената.

Око 85 одсто грађана Берлина живи у изнајмљеним становима, а према проценама Берлинског удружења изнајмљивача станова (БМВ) више од 365.000 станова у том граду тренутно се изнајмљује по осетно већим станарином.

Они који изнајмљују те станове сада би могли да профитирају од нове мере која се званично зове "Mietendeckel" (у слободном преводу: "поклопац за станарине").

Студија једне компаније за промет некретнина број станова у којима би сада требало да буду снижене станарине процењује на чак преко пола милиона.

"Велика је срећа за берлинске станаре што је уведена та мера, поготово ако се узме у обзир економска криза због пандемије коронавируса", каже директор Удружења БМВ Рајнер Вилд. Сматра да је смањење станарина "примерено, праведно и социјално осетљиво".

Смањење станарина углавном се односи на уговоре склопљене у последњих шест година када су станарине у Берлину вртоглаво повећаване.

Од 2014. до 2019. станарине код нових уговора у просеку су порасле 30 одсто у поређењу с оним што је дотадашњи станар плаћао. Нова мера не односи се на станове у зградама које су изграђене након 2014.

Просечна станарина за стан од око 60 квадратних метара износи око 850 евра, што је око трећине просечне плате.

Терет на леђима станара 

Многи станодавци у Берлину надају се да њихови станари неће сазнати за нову меру.

Истраживање које је почетком недеље објавила интернет-платформа за правно саветовање Кони показало је да три четвртине станара до сада није било обавештено од стране својих станодаваца о могућности смањења станарине.

Станари се позивају да сами на страници берлинског Сената провере могућност смањења станарина и да потраже повраћај новца судским путем.

"Врло је вероватно да се неће сви станодавци држати новог закона", каже директор платформе Кони Данијел Халмер. Истог су мишљења и у БМВ. Не верују да ће станодавци сами од себе да снизе станарине.

У првој фази спровођења новог закона која је почела у фебруару ове године, станарине за око милион и по станова у Берлину замрзнуте су на период од пет година.

У међувремену, и станодавци сумирају губитке: према прорачуну саветничке компаније „Ф+Б" станодавци би годишње могли да изгубе 250 милиона евра.

Борба станодаваца

И станодавци имају инструменте уз помоћ којих би могли да поврате бар део изгубљених станарина.

Локални јавни сервис РББ преноси да је неколико стотина станодаваца затражило помоћ државне инвестиционе банке која помаже онима који живе од станарина и који се сада, због смањења, налазе у социјално тешкој ситуацији. Али то је само мали број од укупно 200.000 станодаваца у Берлину.

Права правна битка тек предстоји. Коначна одлука Уставног суда о тому да ли влада Берлина сме да законима утиче на тржишну цену станарина требало би да буде донета сљедеће године.

Многи у Берлину су последњих година по повећаним ценама купили станове, рачунајући с тим да ће високим станаринама моћи да их отплаћују.

За недостатак стамбеног простора у главном граду Немачке, у томе се слаже већина, нису криве високе станарине, већ лоша стамбена политика протеклих деценија. Поврх свега, Берлин плаћа цену сопствене популарности и масовног досељавања последњих година.

Последица државног управљања ценама станарина је и та да многи станодавци у овом тренутку оклевају с изнајмљивањем након исељења претходних станара и одлучују се да чекају одлуку суда следеће године. А то још више отежава ситуацију онима који су у потрази за станом.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи