Читај ми!

Кисинџер упозорио Бајдена да би односи САД и Кине могли свет да доведу на ивицу катастрофе

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер упозорио је будућег председника САД Џоа Бајдена да би његова администрација требало брзо да крене у обнављање комуникације са званичним Пекингом или ризикује да криза прерасте у војни сукоб.

Кисинџер је рекао да ће данас доступне војне технологије такву кризу учинити "још тежом за контролу" од оне из ранијих раздобља.

"Ако не буде неке основе за неку заједничку акцију, свет ће запасти у катастрофу упоредиву са Првим светским ратом", рекао је Кисинџер током уводне сесије Блумберговог форума о новој економији. 

"Америка и Кина сада све више нагињу конфронтацији и своју дипломатију проводе на конфронтацијски начин. Опасност је да ће се догодити нека криза која ће прећи реторику у стварни војни сукоб", рекао је 97-годишњи Кисинџер.

Дипломата који је трасирао пут за историјско путовање Ричарда Никсона у Кину 1972. године, рекао је да се нада да ће заједничка претња пандемије ковид-19 пружити отвор за политичке дискусије између две земље када Бајден преузме дужност 20. јануара.

"Ако на ковид можете гледати као на упозорење, у смислу да се у пракси свака земља њиме бави углавном аутономно, али његово дугорочно решење мора бити на некој глобалној основи", рекао је Кисинџер.

Америчко-кинески односи су на најнижем нивоу у последњих неколико деценија, упркос томе што су две стране почетком године постигле трговински споразум "прве фазе". 

После избијања пандемије коронавируса, која је започела у кинеском граду Вухану, председник САД Доналд Трамп оптужио је Кину за ширење вируса и број умрлих у САД-у.