Читај ми!

Истрага напада у Ници – откривен идентитет осумњиченог за тероризам

Младић осумњичен да је у цркви у Ници убио три особе је 21-годишњи Тунишанин Брахим Ауисауи. Француска полиција је отворила истрагу о тероризму. Бивши малезијски премијер Махатир Мухамед глорификује насиље говорећи да је смрт Француза оправдана. Са друге стране, европски и светски званичници осуђују напад и поручују Француској, која је погођена серијом напада исламиста, да није сама.

Мушкарац за кога се сумња да је ножем убио три особе, од којих је једној жени одсекао главу у Ници, је 21-годишњи држављанин Туниса Брахим Ауисауи, наводе извори из туниских власти и француске полиције, преноси Ројтерс.

Младић, који је након напада упуцан и ухапшен, недавно је ушао у Француску преко Италије, навео је француски извор.

Туниско тужилаштво је саопштило да је почело форензичку истрагу због "сумње да је Тунишанин починио терористички акт у иностранству".

Мушкарац је током напада узвикивао "Алаху акбар", а француске власти отвориле су истрагу о тероризму.

Полицајци наоружани аутоматским оружјем формирали су сигурносни кордон око цркве.

Осумњичени имао идентификациони документ Црвеног крста

Главни тужилац за борбу против тероризма Жан-Франсоа Ришар је на конференцији за новинаре рекао да је осумњични стигао у Италију преко острва Лампедуза 9. септембра, а онда отпутовао за Париз 9. октобра.

Додао је да је, приликом доласка, осумњичени имао код себе идентификациони документ италијанског Црвеног крста и да се пресвукао на железничкој станици, пре него што је ушетао у цркву с намером да изврши напад.

Како је навео, осумњиченог су снимиле камере на железничкој станици у Ници, а он је одатле прошетао 400 метара до цркве Нотр Дам у том граду.

У Ницу је након напада стигао француски председник Емануел Макрон, који позива на јединство. Каже да је Француска нападнута због својих вредности, али да од њих неће одступити.

Седница француске скупштине почела је минутом ћутања.

Напад у Ници, међутим, није био једини. У близини Авињона, полиција је убила нападача који је узвикивао "Алаху акбар" и претио им пиштољем.

Фигаро, међутим, позивајући се извор из тужилаштва, наводи да је човек био на психијатријском лечењу и да истражитељи не верују да постоји терористички мотив.

У Саудијској Арабији, у Џеди, ухапшен је Саудијац који је напао и повредио стражара у тамошњем француском конзулату.

Од убиства учитеља у Паризу, француски председник брани слободу изражавања.

То, међутим, изазива љутњу у деловима муслиманског света.

Бивши премијер Малезије глорификује насиље

Компанија Твитер уклонила је твит бившег малезијског премијера Махатира Мухамеда (95) који је глорификовао насиље у Француској, рекавши да је смрт Француза оправдана.

"Муслимани имају право да се наљуте и убију милионе људи због масакра у прошлости", рекао Махатир.

Поједине владе оптужиле су Макрона да заговара антиисламску пропаганду.

У Ираку, Палестини, Бангладешу, Сомалији и Пакистану демонстранти су палили француске заставе и Макронове портрете.