Читај ми!

Француска на мети исламиста, напади у Ници, Авињону и Џеди

Одвојени напади исламиста на Французе у Ници, Авињону и Џеди. Три особе убијене у нападу у Ници. Рањен радник обезбеђења француске амбасаде у Џеди. У Авињону убијен мушкарац који је претио пролазницима. Протести против Емануела Макрона у неколико исламских држава. Нападач у Ници викао "Алаху акбар".

Серија напада на Французе због изјава председника Емануела Макрона и карикатура магазина "Шарли ебдо" настављена је у четвртак, одвојеним инцидентима у Ници и Џеди, у којима су убијене три, а рањено још неколико особа.

Француска полиција је ухапсила нападача осумњиченог да је ножем убио три особе, од којих је једној жени одсекао главу, јавља француски Фигаро.

У овом нападу повређено је још неколико особа. Француски министар унутрашњих послова Жерал Дарманен рекао је да је у Ници у току полицијска операција, преноси Ројтерс.

Француска је, после серије напада, прогласила највиши ниво опреза од тероризма, а председник Макрон је за петак сазвао састанак Савета за националну безбедност. 

Градоначелник Нице Kристијан Естроси навео је на Твитеру да верује да је реч о терористичком нападу, а нешто касније рекао је новинарима да је нападач узвикивао "Алаху акбар" (Бог је велики).

Медији јављају и да је полиција у Авињону убила мушкарца који је пролазницима претио пиштољем.

Француска полиција је саопштила и да је у Лиону ухапшен авганистански држављанин, који је био наоружан ножем дугачким 30 центиметара.

Истовремено, у Ираку, Палестини, Бангладешу, Сомалији и Пакистану демонстранти су палили француске заставе и Макронове портрете.

У исламском свету данас се обележава Мавлид, дан рођења пророка Мухамеда.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган најавио је да ће искористити све дипломатске и правне могућности како би "Шарли ебдо" био санкционисан због карикатуре на којој турски лидер седи у белој мајици и доњем вешу.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво