Читај ми!

Нереди у Филаделфији због убиства Афроамериканца - десетине ухапшених и повређених

Сукоб полиције и демонстраната у Филаделфији, након убиства двадесетседмогодишњег Афроамериканца Волтера Валаса. Ухапшена 91 особа. Повређено 30 полицајаца, јавља Си-Ен-Ен.

Поступање полиције према Афроамериканцима поново је извело Американце на улице. Други дан заредом у Филаделфији одржавају се протести због полицијске интервенције током које је убијен 27-годишњи Афроамериканац Волтер Валас.

Једна група је марширала мирно већи део ноћи, скандирајући име Волтера Валаса и узвикујући: "Чије се улице? Наше су улице." Али, протест је постао насилан у близини полицијске станице када је велика маса наишла на неколико полицајаца.

Демонстранти су током сукоба гађали полицију камењем и циглама, запаљени су бројни аутомобили, а повређено је 30 полицајаца.

"Већина повреда је задобијена од предмета бачених на њих, највише цигли, а на једну полицајку налетео је аутомобил", рекао је портпарол полиције. 

Друга група људи пљачкала је у другом делу града. Снимак из ваздуха приказао је људе како пљачкају продавнице техничке робе и излазе из Валмарта са телевизорима и другим предметима.

"Полицијска управа Филаделфија захтева да сви становници 12, 16, 18, 19, 24, 25 и 26. округа остану у својим домовима, осим када је то потребно. Ова подручја доживљавају широко распрострањене демонстрације које су постале насилне због пљачке", твитовала је градска канцеларија за управљање ванредним ситуацијама.

Из полиције наводе да је због напада на полицију, провале и пљачке ухапшена 91 особа. 

Шта је претходило убиству 

Двадесетседмогодишњи Волтер Валас млађи убијен је у понедељак поподне у четврти Западна Филаделфија. На њега су два полицајца испалила неколико хитаца.

Полицајци су изашли на терен након позива у којем је јављено да мушкарац има нож.

"Валас млађи је упркос позивима полицајаца одбио да баци нож", рекао је Ерик Грип, портпарол филаделфијске полиције.

По речима оца Волтерс Валаса, убијени мушкарац је патио од психичких тегоба и био је под терапијом, преноси Филаделфија Инквајер.

"Зашто нису употребили електрични пиштољ?" упитао је отац убијеног младића.

"Породица Афроамериканца Волтера Воласа, кога је полиција у Филаделфији убила пошто је на њега испалила више од 10 хитаца, позвала је хитну помоћ да му помогне током епизоде психичког растројства, а не полицију", изјавила је заступница породице Шака Џонсон новинарима окупљеним испред породичне куће Воласових.

Додала је да је Воласова супруга у другом стању и да би требало да се породи ових дана.

Убиство је снимио камером један случајни пролазник и објавио снимак на друштвеним мрежама, а и неколико сведока је потврдило да је полиција без потребе испалила превише метака.  

Расни протести 

Талас антирасистичких протеста, захватио је САД 26. маја, дан после убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, човека којем је бели полицајац више од осам минута клечао на врату. Флојд је за то време запомагао и говорио да не може да дише.

Полицајац Дерек Шовин оптужен је за убиство, а тројица његових колега оптужена су за саучесништво и подстрекивање на убиство. Сва четворица су разрешена дужности.

Протесте је само након два месеца од убиства Џорџа Флојда, изазвало рањавање 29-годишњи Афроамериканаца Џејкоба Блејка приликом полицијске интервенције.

Блејк је покушавао да прекине расправу између две жене, а када је полиција пристигла на место догађаја, један полицајац је у 29-годишњег Блејка испалио седам хитаца, од којих су га четири погодила. 

Протести су се у међувремену проширили на готово читав свет - великих антирасистичких скупова било је широм Британије, у низу европских градова, на Новом Зеланду.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво