Читај ми!

Које арапске земље, и како, бојкотују француске производе

То што све више арапских земаља бојкотује француске производе почело је озбиљно да иритира Француску. „Либерасион” пише да би трговински рат могао да прерасте у дипломатски. Неколико исламских држава позвало је, поред бојкота, и на демонстрације против Француске након што је председник Емануел Макрон обећао да се његова земља неће одрећи карикатура пророка Мухамеда.

У Кувајту је Савез потрошачких задруга, који представља више од 70 објеката у земљи, повукао из продаје производе француских компанија, пре свега храну и парфеме.

„Одлучили смо да уклонимо све француске производе да бисмо бранили пророка Мухамеда”, написано је на полици једног супермаркета у богатом емирату.

Иако ову одлуку није подржала званична власт, Кувајт се придружио Катару, који је један од главних савезника Турске.

Кад је реч о земљама Магреба, званично је реаговао само Мароко.

Краљевина „најоштрије осуђује наставак објављивања карикатура пророка Мухамеда и осуђује незрелост њихових аутора”, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова у којем се не помиње директно француска влада.

Либерасион примећује да је на тај начин Рабат остао одмерен према Паризу.

С друге стране, Алжир је оптужио Макрона за "подривање ислама", а у Либији је француска застава горела током демонстрација на централном тргу у Триполију.

У Тунису је међутим, моћна странка Енада остала без коментара.

Хамас је у Гази приближио ставове Истанбулу, док су на Западној обали примећени плакати са стопалима преко лица француског председника.

Пакистански премијер Имран Кан навео је да је први човек Француске требало да реагује умереније.

„Уместо да води борбу против екстремиста, председник Макрон је створио додатну поларизацију и радикализацију у друштву", написао је Кан на Твитеру.

Парадоксално, медији у Саудијској Арабији пишу да је одсуство жешће реакције Ријада срамота.

„У краљевој објави позива се на потребу поштовања пророка Мухамеда, али се не помињу званични Париз и председник Макрон", примећује француски лист.

Тензије између Француске и исламских земаља избиле су после убиства професора историје и географије из једног париског предграђа, коме је 18-годишњи Чечен одсекао главу испред школе, јер је на часу о слободи изражавања деци показивао карикатуре пророка Мухамеда.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи