Читај ми!

Повучен налог за хапшење бившег председника Моралеса

Боливијски судија поништио је налог за хапшење прогнаног бившег председника Ева Моралеса, ослобађајући му пут за повратак у своју земљу без суочавања са ризиком од притвора.

Боливијски тужиоци су у децембру прошле године издали потерницу због навода о побуни и тероризму у вези с оптужбама привремене владе да је Моралес изазвао немире откако је дао оставку, преноси Ројтерс.

Истрага по жалби која је довела до потернице и даље је у току, рекли су правосудни званичници. Тужиоци планирају да издају позив Моралесу како би бивши лидер могао да се одбрани пред боливијским судовима.

Поништавање налога отвара прозор Моралесу да поново уђе у Боливију након више од годину дана проведених у егзилу док је државом управљала конзервативна привремена администрација.

Моралесова социјалистичка партија вратила се на власт раније овог месеца када су Боливијци изабрали Луиса Арсеа за председника, блиског савезника бившег лидера. На основу званичних резултата председничких избора у Боливији, који су објављени 23. октобра, социјалиста Луис Арсе победио је са 55,10 одсто гласова, док је његов главни ривал Карлос Меса освојио 28,83 процента подршке бирача.

Бивши председник је 10. новембра 2019. био приморан на оставку под притиском војске и протеста опозиције која се бунила због резултата председничких избора на којима Моралес тврди да је победио, иако према Уставу није имао право на нови мандат.

Моралес, који је био председник од 2006. до 2019. године, први је представник Индијанаца који је постао шеф државе, а углед је између осталог стекао јер је потекао из обичног народа.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво