Читај ми!

Путин: Придржаваћемо се споразума с НАТО-ом док не видимо америчке ракете у региону

Руски председник Владимир Путин поново је позвао НАТО да обустави распоређивање земаљских ракета средњег и кратког домета. Он је оценио да је повлачење Сједињених Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ) озбиљна грешка која повећава ризик од трке у наоружању.

Путин је нагласио да се Русија и даље придржава мораторијума на размештање таквих ракета док се ракете "америчке производње" не појаве у одређеним регионима.

"Потврђујемо да се придржавамо мораторијума о размештању земаљских ракета средњег и кратког домета, који је раније најавила Руска Федерација, док се слична врста ракета америчке производње не појави у одговарајућим регионима", рекао је Путин.

Путин је, како се наводи на сајту Кремља, истакао да је и даље релевантан позив Русије државама чланицама НАТО-а да уведу сличан мораторијум на распоређивање ракета средњег и кратког домета, преноси ТАСС.

Он је оценио да је повлачење Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ) озбиљна грешка која повећава ризик од трке у наоружање.

Амерички министар одбране Марк Еспер раније је најавио америчке планове о повећању броја ракета средњег и кратког домета у Европи.

Како је истакао, то је повезано са повећањем броја таквих ракета у Русији и Кини што је, како тврди, последица кршења Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.