Читај ми!

Европа изгубила 60 одсто јеврејске популације у протеклих пола века

У протеклих 50 година Европа је изгубила скоро 60 одсто свог јеврејског становништва, углавном као резултат распада Совјетског Савеза, након којег су многи Јевреји напустили источну Европу када су се границе отвориле.

Само око девет одсто светске јеврејске популације данас живи у Европи, у поређењу са скоро 90 одсто крајем 19. века што је слично односу од пре 1.000 година, наводи се у извештају Института за истраживање јеврејске политике са седиштем у Лондону, преноси Гардијан.

Укупно процењује се да у Европи 2020. године живи 1,3 милиона Јевреја, око 0,1 одсто становништва континента. Две трећине њих живи у Француској, Великој Британији и Немачкој.

"Јевреји нису били само саставни део европске историје и културе, већ су заправо једна од њених најстаријих и оригиналних саставних група", истиче се у извештају, насловљеном "Јевреји у Европи на прелазу миленијума".

"Међутим, током историје урођена слабост мањине без земље и немоћи према територијално заснованим друштвима и њиховим конституисаним овлашћењима често доводи Јевреје у зависност и нестабилност, што се у односу на јеврејску популацију претвара у снажне успоне и падове".

Између краја 18. и 19. века, број Јевреја у свету попео се на више од 10 милиона, да би достигао 16,5 милиона уочи Другог светског рата. Већина раста забележена је у источној Европи, затим Америци, Палестини и Израелу.

Убиство шест милиона Јевреја у Холокаусту смањило је глобално становништво на око 11 милиона, "радикално пореметивши оно што је до тог тренутка било континуирано грађење и трансформација европског јеврејства".

Године 1880. 88 одсто светских Јевреја живело је у Европи. До 1945. године овај удео је пао на 35, затим на 26 1970. и на крају, 2020. године, девет одсто.

Највећи део овог пада догодио се у источној Европи, где је удео укупног укупног пада са 26 1945. године на два одсто у 2020.

У последњим деценијама 20. века, "отварање врата Совјетског Савеза" значило је да је више од 1,8 милиона Јевреја напустило источну Европу између 1969. и 2020. године, што је резултирало "драстичним померањем тежишта јеврејског становништва са истока на запад континента".

Простор бивше СФРЈ остао без више од 40 одсто Јевреја

Некадашња СФР Југославија и земље настале њеним распадом спадају у земље из које су у том периоду иселио огроман проценат јеврејског становништва, чак 42,9 одсто.

Студија такође извештава да готово 70.000 Јевреја рођених у Израелу сада стално живи у Европи, око 25 одсто њих у Великој Британији. Велика већина европских Јевреја - укључујући 90% британских Јевреја - не планира да емигрира у Израел или негде другде.

Више од три четвртине пољских Јевреја ожењено је нејеврејима, али само 14 одсто белгијских Јевреја. Међусобни бракови били су "значајан фактор у ерозији броја јеврејског становништва", јер се деца у таквим породицама често не одгајају као јеврејска", каже се у извештају.

Јеврејско становништво Велике Британије имало је најмањи удео (четри одсто) преобраћених у јудаизам, а Шпанија највећи (25 одсто).

У свакој од 12 земаља ЕУ, Јевреји су били више за ЕУ ​​него нејеврејско становништво. У Мађарској је дошло до највећег јаза, јер је чак 51 одсто Јевреја рекло да је јако везано за Унију, у поређењу са 19 одсто укупног становништва, закључује се у извештају.

 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво