Читај ми!

Последња дебата Трампа и Бајдена – шанса за цивилизованију расправу или нову срамоту

Остало је мање од две недеље до америчких избора. Председнички кандидати републиканаца и демократа, Доналд Трамп и Џозеф Бајден, учествоваће вечерас на другој и последњој дебати.

После прве дебате, коју су многи оценили као највећу срамоту у модерној америчкој историји, очекивања су да ће ова протећи у цивилизованијој атмосфери.

Дебата ће имати шест тема – борбу против коронавируса, положај америчке породице, расно питање, климатске промене, националну безбедност и начин вођења државе.

Дошло је и до извесних промена у правилима, па ће током уводних двоминутних излагања кандидата микрофон бити укључен само ономе ко говори, како би се избегло упадање у реч, прекидање и размена увреда.

Очекује се да ће највише полемике бити око коронавируса, а претпоставља се да ће председник Трамп покушати да наметне питање послова Бајденовог сина Хантера у Украјини и Кини.

Џо Бајден од суботе није учествовао на предизборним скуповима припремајући се за дебату, а у среду га је на скупу у Филаделфији заменио бивши председник Барак Обама, којем је то било прво појављивање у кампањи.

Препуцавање Обаме и Трампа као увертира

Бивши председник Обама у Филаделфији није штедео критике на Трампов рачун, па је рекао да су милијардери којима су смањени порези једини људи којима је заиста било боље у последње четири године. 

"Чак и сада Трамп није продужио олакшице за милионе породица које крпе крај с крајем. Међутим, он наставља своје послове с Кином и како смо сазнали у последњих 48 сати, има тајни рачун тамо. Можете ли да замислите шта би мени радили да сам имао тајни рачун док сам био у кампањи", упитао је Обама.

Доналд Трамп му није остао дужан, па је подсетио Обаму да се његово учешће у кампањи Хилари Клинтон неславно завршило.

"Председник Обама води кампању за поспаног Џоа. То је добра ствар. Нико није водио кампању интензивно као он за непоштену Хилари. И знате како се завршило – ја сам победио. Мислим да је те вечери најтужнији после ње управо био Барак Хусеин Обама", рекао је Трамп.

Више од 67 милиона Американаца већ је гласало путем поште или лично, на бирачким местима која су отворена раније, што је знатно више него пре четири године.

Анкете и даље дају Бајдену предност од око девет процената, а вечерашња дебата могла би да је повећа или смањи.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво