Читај ми!

ФБИ: Иран и Русија се мешају у председничке изборе

Иран и Русија прикупили су податке америчких гласача како би утицали на предстојеће америчке председничке изборе, саопштио је Федерални истражни биро, додајући да је Техеран одговоран за слање претећих мејлова демократским бирачима.

Директор Националне обавештајне службе Џон Ретклиф и директор ФБИ Kрис Вреј рекли су на конференцији за новинаре да ће САД одговорити свакој земљи која покуша да се умеша у изборе, преноси АП.

Ретклиф је прецизирао да је циљ иранских "лажних мејлова", које је наводно послала крајње десна група присталица Доналда Трампа "Поносни момци", да се изазове немир и нанесе штета актуелном председнику, преноси Би-Би-Си.

Додао је да би подаци могли да буду искоришћени како би се регистрованим гласачима пренела погрешна порука за које се пошиљаоци надају да ће посејати конфузију и хаос и подрити поверење у америчку демократију.

Ретклиф је рекао да нису уочене сличне акције Русије, али да су свесни да и Москва поседује информације о гласачима.

"То су очајнички потези 'очајних непријатеља'", рекао је Ретклиф, преноси АП.

Неуобичајена конференција за новинаре обавештајних служби одржана је мање од две недеље пред америчке председничке изборе, након што су гласачи демократа у најмање четири кључне државе примили претеће мејлове, за које се, како се наводи, лажно тврдило да долазе од групе "Поносни момци", у којима се бирачи упозоравају да ће бити прогоњени ако не гласају за Трампа.

Верује се да су у тој операцији коришћене мејл адресе из регистра гласача, који укључује и опредељеност, адресу становања и број телефона.

Пошиљаоци су тврдили да ће знати за којег је кандидата прималац гласао на изборима 3. новембра, за које је гласање поштом већ почело.

У међувремену, Техеран и Москва одбацили су оптужбе за мешање у изборе.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво