Читај ми!

Стејт департмент одобрио продају савременог наоружања Тајвану

Продају савременог наоружања Тајвану одобрио је Стејт департмент. Реч је о три система - сензора, ракета и артиљерије, укупне вредности 1,8 милијарди долара, саопштено је из Пентагона.

У прошлонедељним извештајима Ројтерса наводи се да је Бела кућа на корак од потписивања пет одвојених уговора о продаји софистициране војне опреме Тајвану, укупне вредности око пет милијарди долара, "у јеку растуће забринутости због могућих кинеских намера према Тајвану и покушаја Вашингтона да додатно повећа притисак на званични Пекинг".

Стејт департмент је формално обавестио Конгрес да би Тајван требало да купи, између осталог и 11 најсавременијих мобилних ракетних лансера корпорације Локид Мартин, по цени од 436,1 милион долара, као и ракетне системе земља-земља 135 АГМ-84Х СЛАМ-ЕР, компаније "Боинг", укупне вредности око 1,01 милијарду долара.

У пакет улазе и дронови компаније "Џенерал атомикс", антибродски ракетни системи Харпун и ракете за сваки од наведених система.

Кинеска амбасада у Вашингтону за сада није одреаговала, али је кинеско министарство спољних послова прошле недеље саопштило да продаја америчког наоружања Тајвану озбиљно нарушава кинески суверенитет и безбедност.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво