Читај ми!

Шведска забрањује 5Г опрему кинеских компанија "Хуавеј" и ЗТЕ

Шведска је забранила коришћење опреме кинеских група "Хуавеј" и ЗТЕ за 5Г телекомуникационе мреже, наводећи да таква опрема представља једну од највећих претњи по националну безбедност.

Шведска Управа за телекомуникације саопштила је да ће инсталирана опрема ових кинеских произвођача морати да буде уклоњена до 1. јануара 2025. године.

Забрана је последица усвајања новог закона почетком године и резултат је оцене војних и обавештајних власти, које настоје да осигурају да "употреба фреквенција не угрожава безбедност Шведске", наводе у надлежним институцијама.

Из "Хуавеја" су негирали су било какав ризик.

"Хуавеј није изазвао никаву претњу по шведску сајбер безбесност нити би то икада урадио", наводи се у саопштењу ове комапније и додаје да забрана "Хуавеја" неће учинити шведску 5Г мрежу сигурнијом.

Шведска, чија је компанија "Ериксон" конкурент "Хуавеју", последња је у низу европских земаља која се одлучила постепено затвори врата својих телекомуникационих мрежа Кини.

Постављање 5Г инфраструктуре иначе је успорено у целој Европи због пандемије корнавируса и геополитичких тензија између САД и Кине.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво