У изборној трци на Новом Зеланду две жене, од њих Трамп и Бајден могу да уче

Због пандемије коронавируса Нови Зеланд је летос одложио парламентарне изборе за данас. Специфичност ових избора је у томе што су се у трци за премијера нашле две жене – веома популарна актуелна премијерка Џасинда Ардерн и лидерка опозиционе Националне странке Џудит Ан Колинс.

Џасинда Ардерн је са 37 година постала најмлађа премијерка у свету чија Лабуристичка партија заговара политику левог центра. Рођена је 1980. у Хамилтону, четвртом граду по величини на Новом Зеланду. Њен отац је радио као полицајац, а мајка у школском угоститељству.

Дипломирала је комуникације и јавне односе на Универзитету Ваикато, а каријеру почела као асистент у кабинету премијерке Хелен Кларк. Убрзо је постала председник Међународне уније младих социјалиста.

Као премијерка, од 2017. највише је радила на решавању стамбене кризе, социјалне неједнакости и сиромаштва деце.

Огромну популарност је стекла брзим и адекватним реаговањем у кризним ситуацијама – током актуелне пандемије ковида 19, ерупције вулкана на Вајт Ајленду и напада на џамије на југу земље, после чега је усвојен нови закон о оружју. Удата је, има ћерку.

Њена противкандидаткиња, Џудит Ан Колинс предводи опозициону конзервативну Националну странку. Рођена је 1959. године, такође у Хамилтону. Њени родитељи су се бавили производњом млека.

Студирала је права на Универзитетима Кентербери и Окланду и радила као адвокат за трговинско право и била на функцији потпредседника Удружења правника Новог Зеланда.

Члан парламента постала је 2002. године, шест година касније министар полиције у кабинету премијера Џона Кеја, затим министар правде и министар енергетике.

Али, њену политичку каријеру пратиле су контроверзе. Тако је 2014. поднела оставку због оптужби да је свом пријатељу десничарском блогеру преносила информације и подривала рад шефа Одељења за тешке преваре док је била министар полиције. Ослобођена је оптужби и враћена у кабинет премијера. Њен супруг је Кинез пореклом са острва Самоа, имају сина. 

Телевизијска дебата између Џасинде Ардерн и Џудит Ан Колинс била је цивилизована, насмејана, једна другој делиле су комплименте, због чега су многи коментарисали да Трамп и Бајден могу од њих да уче.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво